Tot mai multe firme românești vor să investeasacă în siguranță cibernetică

Rezultatele unui sondaj de specialitate arată că, în această perioadă în care atacurile cibernetice s-au înmulțit semnificativ, peste jumătate dintre firme (57%) vor să-și crească investiţiile în sisteme de protecție împotriva atacurilor informatice, iar 28% doresc să-și îmbunătăţească dotările existente.

Pe de altă parte, ceilalți participanți la sondaj declară fie că nu au resursele financiare necesare, fie că au implementat deja suficiente măsuri sau le vor avea în vedere doar în cazul unui atac informatic. Notabil este că un procent de 72% dintre companii au deja un departament intern specializat sau un partener extern care să prevină exploatarea datelor pe care le dețin în urma unui atac informatic, dar aproape jumătate dintre companii (46%) spun că au încă zone care nu sunt acoperite sau nu sunt suficient protejate de atacurile hackerilor.

Doar 38% dintre cei care au răspuns sondajului consideră că toate datele sunt vulnerabile în cazul unui atac informatic, ceilalți fiind preocupaţi în special de datele financiare (inclusiv cele fiscale), urmate de cele comerciale şi de cele care ţin de resurse umane şi de juridic.

De remarcat că peste 90% dintre companiile românești apreciază că o creștere a incidenței atacurilor informatice le poate perturba serios activitatea. Cu toate acestea, potrivit sondajului derulat de compania EY, există încă multe companii (de dimensiuni mari sau mici) care ignoră riscurile fiscale care pot apărea odată cu modificarea unor date financiare printr-un atac informatic, cum ar fi modificări în contul de profit și pierdere, ceea ce înseamnă un rezultat fiscal denaturat, adică plata unei sume complet diferite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut