Tőkés László: Revendicăm drepturile de autodeterminare a populației maghiare din Transilvania

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Tőkés László, a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că revendică drepturile de autodeterminare a populației maghiare din Transilvania.

„Poporul secuiesc este neînfricat în libertatea sa și a transmis mereu un mesaj către puterile dintotdeauna. Secuii n-au căzut niciodată la compromis în privința autodeterminării lor. În urmă cu 100 de ani, la Trianon, am fost privați de aceste drepturi. În ’89, deși secuii și maghiarii erau în prima linie în lupta anticomunistă, am fost ignorați. Revendicăm drepturi de autodeterminare a populației maghiare din Transilvania. Nu cunoaștem compromis în această cauză. Suntem consternați văzându-l pe președintele UDMR, Kelemen Hunor, ce poziție a luat în discursul antimaghiar al lui Klaus Iohannis. În ceea ce privește procesul lui Beke Istvan și Zoltan Szocs, pilda lor dovedește că sunt în închisoare pentru că au luptat pentru autodeterminare și libertatea secuilor. L-aș ruga pe Kelemen Hunor să ia poziție în favoarea autonomiei ținutului secuiesc și a celor doi”, a spus Tőkés László, citat de AGERPRES.

El a susținut o conferință de presă alături de președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsák Bal, și de președintele Cabinetului de politică externă și națională al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, pe tema Zilei Libertății Secuilor, 10 martie, când se comemorează executarea Secuilor Martiri postpașoptiști, și pe tema inițiativei cetățenești europene pentru protecția regiunilor naționale.

„Exodul de astăzi cunoaște noi valuri, nu doar transilvănenii, ci și secuii. Această inițiativă cetățenească are un țel important, să îi țină pe maghiari și secui aici în țară, să nu plece. Cer încetarea discriminării economice a secuimii. Transilvania, Partiumul au nevoie de posibilități de dezvoltare a economiei”, a mai spus Tőkés László

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut