Toamnă cu concedieri în construcții și scumpiri peste tot

Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în octombrie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare au preconizat pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei și o creștere semnificativă în activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, conjugată cu o creștere a preţurilor produselor industriale.
Potrivit estimărilor din octombrie, în construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei, ceea ce va duce și la o diminuare a numărului de salariaţi. Managerii din acest sector mai preconizează și o majorare importantă a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Managerii din comerţul cu amănuntul au estimat pentru următoarea perioadă o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va creşte moderat, care va susține o majorare a numărului de salariaţi. Pe de altă parte, comerțul este un alt sector în care este prognozată o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Prognoza pentru sectorul de servicii arată că cifra de afaceri din acest domeniu va înregistra o relativă stabilitate în viitorul apropiat, ceea ce va contribui și la menținerea numărului de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor, și în acest sector preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere.
Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe care se bazează ancheta, arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut