Toamna, anotimpul potrivit pentru tratament cu aer salin în subteranul de la Turda

Toamna e cel mai potrivit moment pentru efectuarea curelor de tratament cu aer salin iar unul dintre locurile în care se pot obține rezultate deosebite printr-o astfel de terapie este Salina Turda.

Terapia în minele saline şi peşteri a fost practicată din cele mai vechi timpuri, însă speleoterapia sau speoloterapia a fost recunoscută oficial ca terapie complementară la mijlocul secolului XX în Germania. Agentul terapeutic al microclimatului din salină este reprezentat de aerosolii de clorură de sodiu alături de temperatura şi umiditatea relati vă a aerului. Deşi la început speleoterapia a fost practicată doar sporadic pentru tratarea unor afecţiuni inflamatorii cronice ale căilor respiratorii, în ultimii 30-40 de ani această terapie holistică s-a dezvoltat foarte mult.

Cura de speleoterapie în Salina Turda ajută la tratarea rinitei alergice, a rinosinuzitei cronice, hipertrofia amigdaliană, vegetaţiilor adenoide (polipi), infectiilor respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente), astmului bronşic nonalergic / intrinsec / nonatopic şi astmului bronşic alergic / extrinsec / atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate. Totodată la Salina Turda se tratează bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă, bronhopneumopatia cronică obstructivă și afecţiunile cutanate: eczemă, dermatite atopice.

Procedurile de speleoterapie se efectuează de preferinţă în intervalul orar 9-14 pe o durată de 14-18 zile (7- 10 zile la copii). Pentru copiii cu vârsta sub 1 an nu se recomanda cura de speleoterapie iar pentru copiii cu vârste intre 1 si 2 ani se recomanda avizul medicului inainte de inițierea unei cure de speleoterapie, fără a se depăși 1-1,5 ore/zi pentru maxim 7 zile.
Pentru copiii cu vârste peste 2 ani – se recomandă cure de 2- 3 ore/zi, 7-10 zile (solicitați sfatul personalului medical pentru particularizarea curei de tratament în funcție de vârsta și afecțiunile copilului dumneavoastră).
La vârstnicii peste 65 de ani (cu patologie cardiovasculara asociata) se recomandă avizul medicului la inițierea curei și monitorizarea periodică a statusului cardiovascular pe parcursul acesteia( simptomatologie clinică, frecvența cardiacă, tensiune arterială), fără a se depăși 2 – 3 ore/zi, 7 zile.

Ședinţa de speleoterapie cuprinde o perioadă de şedere în Staţionar- Mina Ghizela ( durată mai mare în primele şi ultimele zile de cură) şi o perioadă în subteran – Mina Rudolf ( durată invers proporţională cu cea petrecută în staţionar).

Pe perioada de toamnă și iarnă, programul de vizitare la Salina Turda este între orele 09.00 și 17.00, cu ultimul acces în mină la ora 16.00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut