Tinerii „fug” de politică – “Sistemul de recrutare este bazat într-o măsură covârșitoare pe nepotism și clientelism”

Politicienii trebuie să facă mai mult pentru a încuraja interesul tinerilor pentru viaţa cetăţii, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, în cadrul Şcolii politice de vară a Tineretului National Liberal (TNL). În opinia acesteia, clasa politică a promovat prea puţine politici publice pentru a încuraja interesul tinerilor pentru viaţa cetăţii.

Cei mai mulți dintre politicienii clujeni subscriu ideii potrivit căreia tinerii nu „se înghesuie” să participe la viața cetății, fie direct, fie doar participând la vot. Pe de altă parte, unii specialiști subliniază că participarea românilor la viața comunității este ea însăși redusă în comparație cu cea a cetățenilor din țările cu o tradiție democratică solidă.

“Recomand tuturor tinerilor care vor să schimbe ceva în bine în România să se implice în politică pentru că aici se iau deciziile. Eu am intrat în politică încă de la finalul liceului și am avut șansa să colaborez cu mulți tineri de calitate care, astăzi, sunt consilieri locali, județeni, primari și chiar demnitari la nivel național”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordos, subliniază, la rândul său, că tinerii de astăzi reprezintă viitorul de mâine, societatea se va modifica și moderniza sub ochii și deciziile acestora. „Societatea românească poate progresa doar prin susținerea și încurajarea noilor generații de a se implica activ în viața socială, culturală, politică și economică. Avem nevoie de perspective și idei noi, de o masa critică coagulată care să transmită permanent un feedback. Avem nevoie de tineri care să pună binele societății mai presus de interesele personale, pentru a se dedica cu adevărat schimbării mult dorite. În ceea ce privește acest aspect, constat cu bucurie că datorită proiectelor și activităților,din ce în ce mai ample, derulate de Tineretul Social Democrat la nivelul întregi țări există o creștere semnificativă de tineri care aderă la valorile social democrației și sunt implicați în societatea civilă. Mă bucură să văd acest trend ascendent.

Schimbarea se face progresiv, iar tinerii noștri sunt curajoși, capabili și doritori să modernizeze societatea spre beneficiul generațiilor viitoare. Implicarea activă a tinerilor este cheia spre evoluția societății românești, iar noi, Partidul Social Democrat încurajăm și susținem prin proiectele, programele și oportunitățile oferite fiecare tânăr spre implicarea activă în societatea civilă. Suntem deschiși spre noi perspective și inițiative, tocmai de aceea invităm toate structurile de tineret, politice sau apolitice, la dialog, pentru a realiza împreună proiectele ce vor aduce bunăstare și prosperitate generațiilor viitoare”, a declarat Alexandru Cordoș.

„Da, este nevoie de o implicare mai mare a tinerilor în politică pentru că până la urmă  este vorba despre viitorul lor și despre cine decide cum va arăta acesta. Dar în același timp este nevoie și de un efort pentru ca tinerii să fie mai bine informați despre politică și consecințele decziilor lor și asta nu se poate face decât printr-o politică educațională serioasă în acest domeniu”, a afirmat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Implicarea tinerelor în problemele țării este esențială.  Dar nu-i putem atrage prin încurajarea patimilor,  a dependențelor, prin hipersexualizare, ci prin virtuțile și valorile eterne – iubirea față  de adevăr, față de țară,  față de propria națiunea din rândul căreia s-au ridicat atâția eroi – modele de urmat și prin implicarea politică.

Însă a stabili niște cote de tineri sau de femei în politică sau în orice alt domeniu este o măsură neo-marxistă, fără legătură cu meritocrația, având doar efectul îndepărtării oamenilor capabili și atragerea oportuniștilor. Asta e situația în PNL, USR și PSD – un dezastru. A lăuda faptul ca toți cei mai buni absolvenți de liceu își vor face studiile superioare în străinătate reprezintă o gravă patologie și deturnare a adevărului. Reprezintă falimentul învățământului românesc dar și al falimentului atragerii tinerilor către țara lor! AUR poate răstoarna această situație, o face deja, dar pentru acest lucru e nevoie de implicarea tuturor”, a subliniat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Dramatic!

Sergiu Mișcoiu, prefesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția, pe de altă parte, că participarea românilor la viața comunității, la acțiunile civice, culturale sau sociale este ea însăși redusă în comparație cu cea a cetățenilor din țările cu o tradiție democratică solidă. „În acest context deja defavorabil, situația participării tinerilor la viața politică sau la activități cu caracter sau de interes politic este una care poate fi considerată dramatică. Spre exemplu, mai puțin de un sfert din tinerii de sub 30 de ani au participat la ultimele alegeri parlamentare. Motivația tinerilor cu talent și competențe de a se implica în viața politică, de a se înscrie și de a activa în organizațiile de tineret ale partidelor este nulă, în condițiile în care sistemul de recrutare este bazat într-o măsură covârșitoare pe nepotism, clientelism și loialitate necondiționată față de lider.

În afara unei schimbări majore care să presupună deschiderea și democratizarea reală a partidelor politice, universalizarea votului pentru alegerea liderilor, instituirea unor mecanisme ale democrației participative și deliberative în interiorul și în afara partidelor, nu va exista nicio ameliorare a gradului de implicare a tinerilor în activități din această sferă”, a spus Sergiu Mișcoiu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut