Tinerii din Huedin au aflat ce înseamnă „iadul alb”

Campania lansată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din Cluj de conștientizare a tinerilor cu privire la pericolul consumului de droguri denumită „Clujenii Aleg” a ajuns și în orașul Huedin. Peste 300 de elevi au ținut să asculte poveștile a doi tineri a căror viață s-a transformat în coșmar din cauza consumului de droguri, dar care din fericire acum devin o lecție despre rolul preventiv.

Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură din localitate, printre cei prezenți numărându-se Mircea Abrudean, secretarul General al Guvernului, Mircea Moroșan, primarul Orașului Huedin, Marinela Marc, inspectorul Școlar General ISJ Cluj, Maria Forna, consilier județean și președinte ATOP Cluj, Cristina Șaitiș, directorul Grupului Școlar „Vlădeasa” și consilier în adicții și Gina Pop–comisar șef de poliție în cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

„Clujul este primul județ din țară unde instituțiile publice s-au asociat într-un ecosistem care luptă împreună împotriva escaladării acestui fenomen.

Suntem la cea de-a patra ediție, după evenimentele organizate în Municipiile Cluj-Napoca, Turda și Dej. Scopul acestor întâlniri este ca autoritățile cu competență în domeniu să discute cu tinerii, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri.

Alături de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu dar mai ales alături de persoane care au trăit direct experiența consumului de substanțe psihoactice și actualmente sunt persoane reabilitate, dorim să ajungem cu mesajele noastre la tinerii din tot județul Cluj”, a transmis Maria Forna, președintele ATOP Cluj. Până în acest moment, astfel de acțiuni au avut loc la Cluj-Napoca, Dej și Turda, ceea ce a permis ca peste 1500 de tineri să afle despre pericolul consumului de droguri și să asculte poveștile emoționante a a unor persoane care au trecut prin experiența consumului de droguri dar are au reușit să renunțe și să aibă din nou o viață normală.

„Doar prin comunicare, informare și o mai mare apropiere de generația tânără, putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri.

I-am îndemnat pe tineri ca în momentele în care tentația încearcă să pună stăpânire pe ei, să ceară ajutorul, să se sprijine pe familie, pe prieteni adevărați, pe dascăli în care au încredere și nu în ultimul rând, să apeleze la ajutor specializat din partea instituțiilor”, a spus Maria Forna.

Primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan a explicat că în opinia sa consumul de droguri în rândul adolescenților este o problemă serioasă de sănătate publică, cu consecințe devastatoare asupra dezvoltării lor fizice și mentale. „Frecvența crescută a consumului de droguri printre adolescenți este adesea legată de presiunea grupului, precum și de curiozitatea și lipsa de conștientizare a riscurilor asociate. Educația și consilierea adecvată sunt esențiale pentru prevenirea și intervenția timpurie în consumul de droguri în rândul adolescenților, pentru a le oferi sprijinul și resursele necesare, astfel încât să facă alegeri sănătoase”, a spus edilul.

Sebastian Petruț și Mihai Ghiopiaș, reprezentanți ai Teen Challenge Cluj, le-au spus elevilor din Huedin poveștile emoționante în calitate de foști consumatori de substanțe interzise și actualmente persoane reabilitate.

„La 11 ani am început să fumez, iar la 14 să mă droghez. După primul an de consum, la 15 ani, am aderat la o gașcă de băieți, dintre care unii au făcut pușcărie pentru crimă, tâlhărie, trafic de droguri.

Iar ca să fiu alături de ei, a trebuit să produc și eu. Sunt din Dej, veneam la Cluj sau în Beclean să furăm băuturi alcoolice, haine. A fost o presiune, îmi era frică să nu fiu dat la o parte.

La 16 -17 ani, de la iarbă am trecut la prafuri și apoi la pastile Ecstasy, Crystal. Dacă eu le-am găsit atunci, cu siguranță se găsesc și azi. Cineva știe pe cineva, așa funcționează treaba”, povestește Sebastian Petruț.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut