Tinerii basarabeni din Cluj, așteptați în 20 octombrie să-și aleagă viitorul

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în zona Transilvaniei au posibilitatea de a vota în 20 octombrie la Cluj-Napoca în cadrul alegerilor prezidenţiale din această ţară și pentru referendumul republican constituțional. La Cluj-Napoca vor fi organizate două secții de votare la Casa de Cultură a Studenților, programul de vot fiind între orele 7-21.

Potrivit legislaţiei, cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate pot vota în baza buletinului de identitate, a buletinului de identitate privizoriu cu mențiunea pentru cetățenii moldoveni și a paşaportului internaţional valabil, inclusiv dacă este expirat.

Pentru alegerile parlamentare din 20 octombrie pot vota cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți în ziua votului.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova 2024 sunt validate dacă în primul tur de scrutin se prezintă la urne cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care adună majoritatea voturilor valabil exprimate (50%+1), în caz contrar se organizează al doilea tur de scrutin. În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidați ca număr de voturi din primul tur și este ales președinte candidatul care obține cele mai multe voturi.

Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Comunitatea cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc din zona Transilvaniei se ridică la câteva mii de persoane. Majoritatea acestora trăiesc la Cluj-Napoca.

Ion Fântână, preşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană(GIB), organizaţie care reuneşte studenţii basarabeni din Cluj-Napoca, spune că duminică, 20 octombrie, sunt aşteptaţi la secţia de votare de la Casa de Cultură a Studenţilor peste 3000 de persoane. Ion Fântână susţine că numai în Cluj-Napoca locuiesc aproximativ 5000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care peste 2000 sunt studenţi. “E foarte important ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să-și exprime opțiunea electorală și să nu decidă altcineva pentru el. Trebuie să încurajăm activismul civic și să creștem responsabilitatea față de ceea ce înseamnă votul. Fiecare dintre noi prin votul pe care-l acordăm poate influența direcția spre care se îndreaptă țara și, totodată, poate contribui la îmbunătățirea situației din societate și comunitate. Alegi pe cineva care îți va reprezenta cel mai bine interesele tale și valorile în care crezi”, a spus Ion Fântână.

El a precizat că GIB Cluj i-a încurajat pe studenții basarabeni din Cluj să meargă la vot pentru a-și face datoria în primul rând ca și cetățean.

„Am avut o campanie de promovare a alegerilor. Trebuie să meargă fiecare dintre noi la vot și să-și facă datoria de cetățean. Votul tău chiar contează”, a punctat Ion Fântână.

La rândul său, Mihaela Furculiță, doctorand la Cluj-Napoca, spune că în 20 octombrie este vorba de o decizie istorică iar tinerii care studiază la Cluj vor fi parte a acestei decizii. „Trebuie să dăm un verdict la referendum cât și la alegeri. Referendum nu a mai fost până acum și este un punct de referință în istorie”, a precizat tânăra basarabeancă.

Potrivit sondajelor, președinta Maia Sandu este favorită să câștige un nou mandat.

Un sondaj realizat de compania iData, arată că Maia Sandu ar obţine 26,8% din voturile alegătorilor, urmată de Renato Usatîi, liderul Partidul Nostru, cu 12,7% din voturi, şi de fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu 11,2% din voturi.

Un alt sondaj realizat de compania iData și publicat pe 3 septembrie 2024, arăta că Maia San Maia Sandu ar obține 27,5% din voturi, fiind urmată de Renato Usatîi cu 11,6%. Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul trei, cu 11,4%.

În 2020, în contextul celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, prezența la vot la secţia nr 1/410, organizată la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, a fost de 2.218 cetățeni moldoveni. Dintre cei care au votat atunci la Cluj-Napoca, 2180 au optat pentru Maia Sandu iar 30 pentru Igor Dodon. Opt dintre voturi au fost anulate.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020, la secția de votare de la Cluj-Napoca s-a prezentat 1.556 de alegători.

Referendumul din 20 octombrie are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este „obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este „europeană”.

Buletinul de vot pentru referendum va conține întrebarea supusă consultării publice. În dreapta textului întrebării se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”, iar sub acestea – două cercuri.

Alegătorul aplică ștampila cu mențiunea „Votat” în unul dintre cercurile de sub patrulaterele inscripționate cu „DA” / „NU”.

La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut