Timp de două zile, Cluj-Napoca devine capitala europeană a agriculturii

În perioada 3-4 noiembrie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește Transylvania Food Summit, cel mai important eveniment agribusiness din Europa de Sud-Est.

La eveniment vor participa invitați de renume internațional, care vor contribui la dezbateri pe teme de actualitate în agribusiness, producție alimentară durabilă, producție de băuturi, retail și HoReCa, dezvoltare rurală, economie circulară în contextul crizei economice globale. Transylvania Food Summit reunește mediului academic, administrativ, de afaceri, reprezentranți ai societății civile și specialiști din domenii cheie, care își vor expune strategiile privind consolidarea fermierilor români în lanțul agroalimentar, promovarea produselor tradiționale romanești, a tradițiilor culturale și gastronomice transilvane, preum și a creșterii încrederii consumatorilor în produsele alimentare romanești și în cele locale.

Printre temele dezbaterilor figurează ”Dezvoltarea piețelor locale. Importanța lanțurilor scurte alimentare. Produse locale. Rolul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) în dezvoltarea rurală”, ”Rolul parteneriatelor și a cooperativelor în consolidarea și facilitarea prezenței pe piață a producătorilor și procesatorilor”, ”Cercetare, inovare și agricultură de precizie”, ”Perspectivele agriculturii ecologice în România și Europa. Pactul Ecologic European. Strategia pentru Biodiversitate și Strategia Farm to Fork (F2F)”, ”Promovarea produselor agro-alimentare românești. Scheme de calitate europene( IGP, DOP, STG) și scheme de calitate naționale. Prezenta alimentelor romanești în lanțurile HoReCa și retail”. O secțiune aparte va fi dedicată zonei montane, tema fiind ”Prevenirea abandonului zonelor montane. Economia circulară în zonele montane”.

Importanța summitului găzduit de USAMV Cluj-Napoca este reliefată și de latura academică a dezbaterilor, susținute de profesori și cercetători în domeniu agroalimentar din universități și institute de cercetare din țară și Europa, Academia Română, Academia de Știinte Agricole și Silvice. La summit vor participa și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Comisiei Europene (DG Agri si DG Regio) și Parlamentului European.

Nu în ultimul rând trebuie menționat la eveniment participă fermieri și grupuri / asociații de producători agricoli, producători și retaileri de utilaje pentru agricultură și industrie alimentară, procesatori și asociații din industria alimentară, reprezentanți ai companiilor de retail alimentar, reprezentanți ai asociațiilor din HoReCa, ai autorităților locale și centrale, naționale și internaționale, precum și executivi din domeniile financiar-bancar, IT, juridic.

Lista participanților îi include pe Adrian Oros – prorector USAMV Cluj, fost ministru al Agriculturii, Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ramon Armengol – președinte COGECA (organizație profesională a agricultorilor), Ionel Arion – președinte Pro Agro, Alina Baba – manager GAL Napoca Porolisum, Stefan Gadola – președinte HoReCa Cluj, Mihail Dumitru – director general adjunct DG AGRI, Alboi Petru – Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Vest, Alexis Gressier – Banca Europeană de Investiții, Michelle Riblet – Farrelly și Mitchell, Jaques Mery și Stephanie Potok – INRAE (Institutul Național pentru Agricultură, Hrană și Mediu – Franța), Dani Frei – președinte BOVICOOP (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin), Ionut-Lucian Cercel – președinte GAL Crivățul de Sud-Est, Florentin Bercu – director executiv UNCSV (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal), Stefan Pădure – președinte APAR (Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc), Silviu Ponoran – președinte ITI Apuseni “Moții, Țara de Piatră”, Răzvan Vâlceanu – USAMVB Timișoara, Adina Păsărel – USAMV Cluj Napoca.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut