TIFF 2022/Muzeul de Artă Cluj-Napoca | Fotograful și documentaristul Kieślowski

Am preferat să mă opresc asupra expoziției People, Places, fotografii din seria ”Photographs from the City of Lodz”, realizate de cunoscutul și apreciatul regizor polonez Krzysztof Kieślowski (1941-1996). Fotografii inedite din perioada studenției sale la Academia de Teatru și Film din Lodz, anul universitar 1965/1966, fotografii din colecția familiei.

”Documentarele, scrie criticul de film Marek Hendrikowski, au fost prima mare dragoste a lui Krzysztof Kieślowski. Astăzi, când succesele sale la nivel mondial ca regizor de lungmetraje i-au ascuns documentarele, le-au eclipsat, cumva uităm cât de semnificativ anii de film documentar premergător acestui succes au modelat identitatea artistică a lui Kieślowski și cât de mult trăsăturile sale datorează experienței sale ca realizator de documentare”. Aplecare cu debut încă de pe băncile studenției, mă gândesc la ”Tramvaiul”/1966, urmat de documentarele de scurt sau lungmetraj ”Concert la cerere”, ”Din Lodz”, ”Fabrica”, ”Am fost soldat”, ”Înainte de raliu”, ”Fotografia” în 1995…

Fac o paranteză, ea se impune de la sine prin momentul cinematografic din expoziția Muzeului de Artă. Este vorba despre documentarul ”Talking Heads” realizat în 1980, la care Kieślowski caută răspunsuri la două presante întrebări, ”Cine ești?” și ”Ce îți dorești?”. ”De titlul similar avem parte și în expoziția de față, un documentar de scurtmetraj realizat de regizorul Jan Matuszynski, interviuri realizate cu actori și regizori din diferite generații, având drept suport ideatic cele două întrebări mai sus amintite.

Revin la ”Fotografii din orașul Lodz”, radiografie a orașului industrial, prin oameni și locuri, portret în alb-negru dintr-o perioadă deloc fastă a Poloniei, anii ‘60. Sunt oameni surprinși mai mult prin ochii documentaristului decât ai regizorului, într-un oraș cenușiu, imagini familiale celor care au trecut prin cei 50 de ani de comunism.

Expoziția merită și trebuie văzută. Ea a fost prezentată deja în mai multe centre europene, să ne bucurăm de prezența ei în saloanele Muzeului de Artă. Să ne bucurăm de Kieślowski!

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut