TIFF 2022 | Considerente etice, morale și socio-economice în ”Rețeaua Jane”

  • vineri, 17 iunie, 20:45 * Piața Unirii *

Call Jane/Rețeaua Jane, regia Phyllis Nagy, nu este deloc un film comod. Nici nu are cum să fie atâta timp cât producția recuperează și repune în discuție fapte reale dintr-o întunecată perioadă americană, mă refer la avorturile ilegale și consecințele lor, acestea fiind considerate, cel puțin în Statele Unite, crime.

Activista pentru drepturile femeilor, Heather Booth, înființează Jane Collective, un serviciu clandestin afiliat Uniunii pentru Eliberarea Femeilor din Chicago, 1969. Cu o mențiune care se impune de la bun început: efectuarea avorturilor ilegale începe încă din 1965! Revin la Jane Collective, simplu Jane, pentru a menționa că în aproape 8 ani de activitate clandestină, au fost efectuate cca 11.000 de avorturi ilegale, fără a se înregistra decese! Surprinzător dacă avem în vedere infrastructura medicală și medicația existente în acei ani în Statele Unite și nu numai. Și mai este ceva, mulți practicanți ai avorturilor ilegale nu au avut nicio calificare medicală!!! Jane Collective își încetează activitatea nu numai datorită intervenției poliției, ci și faptului că avortul este legalizat pe întreg teritoriul Statelor Unite, la începutul anului 1973, 22 ianuarie.

Acesta este cadrul istoric în care s-a desfășurat activitatea Rețelei Jane. Temă abordată cu mult, foarte mult curaj de Phyllis Nagy, debut în lungmetraj, dar un nume cunoscut și apreciat grație scenariului la Carol, film nominalizat la șase premii Oscar, 2016.

Call Jane este un film curajos. Abordează și repune în discuție considerente etice și morale, sechelele psihice, factorii socio-economici ai avortului la modul general. În aceeași măsură abordează drepturile femeilor, lupte inegale cu sisteme politice închistate în timpuri și secole de mult timp apuse. Nu în ultimul rând, pătrunde în subteranul organizațiilor clandestine de profil-mă gândesc de exemplu la perioada în care avortul era interzis și în România-, de la organizare, activitate, protecție și discreție din partea pacientelor și a aparținătorilor la poliție/miliție/servicii secrete, condamnări…Dacă tot am amintit de România până în 1989, trebuie să amintesc și curajoasa peliculă semnată de Cristian Mungiu, ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” din 2007.

Call Jane și-a început cariera internațională cu dreptul. Merit al întregii echipe artistice, de la Phyllis Nagy la actorii Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina. Plusul vine și din montaj (Peter McNulty), imagine (Greta Zozula), muzică (Isabella Summers), ceea ce ar putea duce la nominalizări sau premii.

TIFF 2022 se deschide cu o peliculă curajoasă. Sigur Piața Unirii va fi plină ochi vineri seara, sperăm ca și vremea să țină cu iubitorii celei de a 7-a arte la deschiderea oficială a ediției cu numărul 21.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut