Thriller pe Arena Națională România învinge dramatic Kosovo și rămâne cu șanse mari de calificare la Euro 2024!

Naţionala de fotbal a României a învins dramatic selecţionata Kosovo, cu scorul de 2-0 (0-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Tricolorii au făcut un meci destul de bun, chiar dacă victoria s-a conturat târziu, prin golurile marcate de Nicolae Stanciu (83) şi Valentin Mihăilă (90+3), în condiţiile în care România ratase un penalty şi avea avantaj numeric încă din prima repriză.

Acest succes menţine România în cursa de calificare, pe locul al doilea în grupă, după Elveţia.

Oaspeţii au reuşit să îşi creeze prima ocazie în meciul de la Bucureşti, prin Zhegrova (10), care a şutat din colţul careului mare, dar Moldovan a fost la post.

După incidentele care au dus la întreruperea jocului, România a controlat jocul în totalitate, dar nu a reuşit să îşi creeze prea multe ocazii. Hagi a şutat prin faţa porţii (23), Bancu nu a fost nici el precis din poziţie excelentă (26), dar Kosovo a fost cel mai aproape de deschiderea scorului (29), la o gafă uriaşă a lui Burc, însă Dărguşin a salvat incredibil de pe linia porţii mingea trimisă de Muriqi. O nouă eroare a lui Burcă l-a pus în poziţie de finalizare pe Zhegrova (41), dar acesta a şutat pe lângă.

În min. 42 s-a produs o fază foarte importantă pentru desfăşurarea jocului: valorosul atacant Muriqi a primit al doilea cartonaş galben pentru lovirea cu cotul a lui Screciu la un duel aerian. Muriqi (Mallorca) primise şi primul avertisment tot pentru acelaşi lucru.

Echipa României a devenit mai incisivă după intrarea lui Alibec, care a şutat de la 20 de metri (48), iar Muric a scăpat mingea în corner.

Stanciu a executat modest o lovitură liberă (51), iar Muric a boxat fără emoţii.

În min. 58, Coman a fost faultat în careu de Amir Rrahmani şi arbitrul a dictat penalty, însă Stanciu a executat previzibil şi Muric a apărat.

România a crescut presiunea la poarta oaspeţilor, dar ocaziile clare au întârziat să apară. Muric a prins şutul lui Alibec de la circa 25 de metri (64), în timp ce la poarta noastră Dresevic l-a testat pe Moldovan cu o minge trimisă de la distanţă, reţinută în doi timpi de portarul Rapidului (75).

În minutul 83, Moruţan a luat o acţiune pe cont propriu, a centrat la Mihăilă, şutul acestuia a fost blocat iar mingea a sărit la Stanciu, care a înscris cu un şut de la 15 metri, revanşându-se după penalty-ul ratat.

Au urmat câteva minute de degringoladă în echipa României, după ce kosovarii au ieşit la joc, având o situaţie foarte bună de gol, însă Moldovan a respins şutul la colţul scurt al lui Loshaj (85).

Pe contre, România a ratat ocazii mari prin Moruţan (88) şi Alibec (89), fiind aproape să fie pedepsită de Muslija (90), lăsat liber, dar care a şutat pe lângă.

Mihăilă (90+3) a încheiat conturile, cu un şut sub transversală de la 8 metri, la centrarea lui Raţiu.

Ultima ocazie a meciului a fost un şut de la 17 metri expediat de Alibec (90+4) şi deviat în corner de defensiva kosovară.

Meciul a fost întrerupt timp de mai bine de 40 de minute în prima repriză, din cauza manifestărilor suporterilor români.

Fanii au aruncat în min. 18 cu torţe în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric, astfel că arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă jocul. Suporterii au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner ”Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia”, la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii.

De asemenea, s-a făcut apel la instalaţia de sonorizare ca spectatorii să se comporte în mod civilizat. Arbitrul a trimis echipele la vestiare peste alte trei minute.

UEFA a anunţat pe site-ul său că meciul a fost ”suspendat din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor”. Echipele au revenit pe teren şi jocul s-a reluat după zece minute de încălzire.

Potrivit site-ului UEFA, România a avut o posesie de 66%, faţă de 34% Kosovo. Tricolorii au fost net superiori la capitolul şuturi, 21-7 la poartă, 8-3 pe poartă, 5-2 la cornere.

În celelalte meciuri din grupă, Elveţia a dispus cu 3-0 de Andorra, iar Israelul a învins Belarus cu 1-0.

România este neînvinsă în această campanie, cu trei victorii şi trei egaluri, având 12 puncte, după Elveţia, 14 puncte, dar înaintea celorlalte echipe, Israel, 11 puncte, Belarus, 4 puncte, Kosovo, 4 puncte, Andorra, 2 puncte.

Luna viitoare, România va juca în deplasare cu Belarus (12 octombrie) şi acasă cu Andorra (15 octombrie).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut