Testare rapidă pentru turiștii străini

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) să permită accesul turiştilor străini nevaccinaţi pe teritoriul României doar pe baza testelor rapide.


Preşedintele ANAT, Dumitru Luca, a arătat că măsura este aplicată deja de majoritatea statelor europene. „Pentru a veni în sprijinul turiştilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susţinerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turişti străini şi pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”, a menţionat Dumitru Luca.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism apreciază măsurile luate în ultima perioadă în sprijinul liberei circulaţii a persoanelor, mai ales în contextul sezonului vacanţelor, care se află în plină desfăşurare, se precizează în comunicat.
Deşi România are o situaţie epidemiologică
relativ bună, datorată şi campaniei de vaccinare care a funcţionat foarte bine la început, situaţia epidemiologică din celelalte ţări unde românii preferă să călătorească este una extrem de fluidă, astfel că, în curând, multe ţări vor intra pe lista galbenă a României. Totuşi, având în vedere faptul că autorităţile române modifică de regulă la finalul săptămânii lista cu ţările cu risc epidemiologic, iar aplicabilitatea este în ziua următoare anunţului, persoanele care se află deja într-o ţară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă şi au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testarii RT-PCR, afirmă ANAT. Alţi factori de luat în calcul în ceea ce priveşte acceptarea de CNSU a accesului străinilor nevaccinaţi pe baza testelor rapide sunt neplăcerile provocate de necesitatea programării şi realizării unor astfel de teste în timpul vacanţei, dar şi costurile mai mari ale testelor PCR.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism mai solicită Guvernului să modifice şi condiţiile de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opţiunea vaccinării. Astfel, România este printre statele cu cele mai dure condiţii de acces pentru această categorie de cetăţeni, exceptând de la testare doar copiii sub 3 ani, în vreme ce statele europene acordă diverse derogări care se situează în intervalul de vârstă 5- 12 ani. Ca măsură suplimentară de siguranţă, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiştilor la frontieră, costurile testării fiind suportate integral de stat,
apreciază ANAT.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut