„Terra Mirabilis” – traseu turistic clujean pentru nevăzători

Asociaţia „Babilon Travel” a anunţat încheierea proiectului „Terra Mirabilis”, ce şi-a propus crearea unui traseu turistic pentru persoane nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere, în centrul istoric al Clujului.

Proiectul,  conceput de Asociaţia „Babilon Travel” împreună cu un grup informal, compus din patru tineri entuziaşti, între care un tînăr nevăzător şi unul cu oportunităţi sociale reduse, a fost demarat în 2 aprilie, odată cu semnarea Nevazator-2unui contract de finanţare încheiat cu Primăria Cluj-Napoca. Beneficiarii proiectului sînt tineri (sau mai puţin tineri) nevăzători sau cu dizabilităţi de vedere, din ţară şi străinătate, care doresc să viziteze municipiul Cluj-Napoca şi să cunoască aspectele istorice, multiculturale şi multietnice ale acestuia.

„În vederea realizării traseului turistic, adaptat nevoilor nevăzătorilor, proiectul Terra Mirabilis a realizat suportul material menit să documenteze acest traseu şi a calificat voluntari, în număr de opt, capabili să însoţească în siguranţă persoanele sau grupurile de nevăzători. Suportul material este format din ghiduri turistice, hărţi şi materiale informative şi promoţionale, care permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilităţi de vedere, din ţară sau străinătate, să parcurgă în siguranţă un traseu de vizitare a Clujului, traseu care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente şi lăcaşuri de cult şi care scoate în evidenţă dimensiunea multiculturală şi multietnică a oraşului. Suportul material, în limbile română şi engleză, este creat în formate potrivite persoanelor cu dizabilităţi de vedere, adică ghiduri audio şi materiale tipărite cu caractere mari. De asemeni, aceste materiale sînt disponibile şi în format digital (MP3 şi PDF)” – au anunţat iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, proiectul Terra Mirabilis şi-a propus şi să pună bazele unor viitoare schimburi naţionale şi internaţionale de tineri nevăzători sau cu dizabilităţi de vedere şi să sprijine acţiunile programului „Cluj-Napoca: Capitala Europeană a Tineretului 2015” şi, de asemeni, proiectul „Cluj-Napoca: Capitala Culturală Europeană 2021”.

Proiectul Terra Mirabilis este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică al municipiului Cluj-Napoca, şi în parteneriat cu Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Cluj şi Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Sponsor al proiectului este Class Shoe România.

M. T.

Articole din aceeasi categorie