TeraPlast aniversează 125 de ani prin investiții de peste 32 milioane de euro

Grupul TeraPlast, controlat de omul de afaceri clujean Dorel Goia, aniversează 125 de ani de tradiție și antreprenoriat prin campania Evoluția ne definește de 125 de ani, astfel că, după un an 2020 al readaptării strategiei, în 2021, anul aniversar, grupul are în implementare investiții de peste 32 milioane de euro.

„Prin această campanie aniversăm 125 de ani de antreprenoriat dus la cel mai înalt nivel. (…) Studiile arată că durata medie de viață a unei firme în România e de circa 10 ani. Noi facem parte dintre cei care cresc puternic media. De-a lungul timpului am arătat că inovăm, deschidem fabrici chiar și în străinătate, ne aducem contribuția la economia națională, marcăm performanțe pe piața de capital și aducem valoare acționarilor noștri.” a declarat Alexandru Stânean (foto), CEO TeraPlast.

Tradiția TeraPlast își are originea în 1896 în Bistrița, unde un meșter sas a deschis un atelier de prelucrare a plăcilor ceramice. Acest atelier a trecut prin multiple transformări, devenind secția de teracotă în cadrul Întreprinderii de Materiale de Construcții Bistrița. În urma divizării acesteia, în 1990 a fost integrată în TeraPlast SA alături de secția de prelucrare a maselor plastice. La acel moment, TeraPlast SA avea 396 de angajați, din care 123 în secția de mase plastice, 194 în secția de teracotă și 98 personal administrativ și în ateliere. Deși astăzi portofoliul TeraPlast nu mai include teracota, tradiția industrială se continuă prin evoluția portofoliului de mase plastice.

Aniversarea va fi marcată printr-o serie de acțiuni, orientate spre responsabilitate socială și dezvoltare sustenabilă. Printre acestea se numără un concurs intern pentru îmbunătățirea proceselor, susținerea generațiilor viitoare prin acordarea de premii de performanță liceenilor și studenților, dar și acțiuni de mediu, în linie cu politica Grupului de reducere a amprentei de carbon. Tot în contextul aniversării a fost lansată și noua versiune a site-ului teraplast.ro.

TeraPlast a adus soluții în premieră în România, cum este țeava din polietilenă pentru apă și gaze naturale. De asemenea, este singurul producător român care deține brevet pentru utilizarea materialului reciclat în producția de țevi PVC pentru canalizări exterioare și singurul producător de granule HFFR (fără halogen, rezistente la foc) din România.

Investiții de 25% din cifra de afaceri

Producția a fost susținută de-a lungul timpului de o dezvoltare permanentă prin investiții. Ultimii cinci ani au însemnat investiții de peste 390 de milioane de lei în dețineri și capacități de producție. În aceeași perioadă, capitalizarea bursieră a companiei a crescut de aproape 6 ori, depășind 1,4 miliarde de lei în 2021.

Raportate la cifra de afaceri bugetată, investițiile Grupului din 2021 reprezintă 25% și o parte dintre ele sunt cofinanțate prin schema de ajutor de stat. Asta înseamnă că, în decurs de 5 ani, Grupul va contribui la bugetul de stat cu taxe și impozite din business-urile noi în cuantum egal cu ajutorul de stat primit, adică 14 milioane de euro.

Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast, iar TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București (BVB) din iulie 2008, acțiunile companiei fiind incluse în indicele de referință BET al BVB și, din septembrie 2020, în indicii TotalCap și MicroCap ai FTSE Russell.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut