TeraPlast a cumpărat compania Somplast din Năsăud

TeraPlast SA, compania-mamă a Grupului TeraPlast controlat de omul de afaceri clujean Dorel Goia a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni ale companiei Somplast din Năsăud, tranzacţia fiind parte din strategia de dezvoltare a Grupului alături de investiţiile de peste 32 milioane de euro care se află în curs de implementare.

„Încă de când am vândut Divizia Steel am anunţat că, pentru a creşte valoarea firmei, avem ca obiectiv să creştem atât organic, cât şi prin fuziuni şi achiziţii. Am decis achiziţia Somplast deoarece este deja prezentă pe piaţa de folii pe care urmează să intrăm în 2021 odată cu investiţia făcută de TeraPlast Folii Biodegradabile SRL. Integrarea Somplast, după obţinerea avizelor de la Consiliul Concurenţei, va crea o serie de sinergii la nivel de aprovizionare cu materii prime şi eficientizare a utilizării capacităţilor de producţie. Nu în ultimul rând, Somplast este un simbol al industriei judeţului Bistriţa-Năsăud. Ar fi fost păcat ca această bază industrială să se degradeze şi să dispară. După ce am anunţat două tranzacţii de vânzare a unor business-uri ale Grupului ne bucurăm să anunţăm şi o primă achiziţie”, a declarat Alexandru Stânean (foto), CEO TeraPlast.
Achiziţia este finanţată din vânzarea terenului pe care funcţiona depozitul TeraPlast din Braşov. Acesta a fost vândut recent cu 1,3 milioane de euro, iar activitatea depozitului va fi relocată începând din ianuarie 2021 într-un spaţiu din parcul industrial Electroprecizia în Săcele.
Dincolo de valoarea business-ului, Somplast deţine în Năsăud 20.000 de metri pătraţi de hale, din care în prezent sunt utilizate doar 25%. Pe lângă produsele pe care le fabrică, compania este şi reciclator autorizat de produse din polietilenă.
TeraPlast urmează să preia controlul asupra Somplast după primirea avizului de la Consiliul Concurenţei. De asemenea, compania studiază perspectivele şi altor tranzacţii în România şi în străinătate.
Grupul TeraPlast are aprobate pentru cofinanţare cu ajutor de stat proiecte de investiţii în valoare de 31 de milioane de euro. Pentru acestea TeraPlast va primi în total 14,7 milioane de euro ajutor de stat. Acestea vizează extinderea capacităţii de producţie a liniei de business Instalaţii şi fabricarea de ambalaje biodegradabile. În urma proiectelor, vor fi create peste 200 de noi locuri de muncă.
Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling şi TeraPlast Ungaria. Începând din iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti – BET – şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut