Tentativă de fraudă și pe WhatsApp

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează privind mesajele nesolicitate primite pe WhatsApp, de obicei redistribuite, în care destinatarii sunt anunţaţi că urmează să primească o donaţie de aproximativ 1,9 milioane de euro.

„Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului – scrisoarea sosită de la un prinţ nigerian, care oferea un scenariu similar. Atunci, una dintre cele mai vechi #scam-uri de pe internet se propaga prin e-mail. Deşi are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri şi atrage în plasă utilizatori creduli. În 2019, CNBC anunţa că o astfel de metodă încă genera câştiguri anuale de peste 700.000 de dolari!”, precizează DNSC. Aceste tentative de fraudă se bazează pe câştigarea încrederii potenţialei victime, căreia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulterior, evident, banii promişi nu ajung la victimă.
„Evitaţi interacţiunea în cazul unor astfel de mesaje nesolicitate şi în sub nicio formă nu oferiţi celor care vă scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card. Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online: https://sigurantaonline.ro”, recomandă DNSC.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut