Tenis / S-a apropiat la un singur titlu de recordul rivalilor

Sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat, duminică, turneul de Mare Şlem de la Roland Garros, impunându-se în cinci seturi, scor 6-7 (6/8), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4 în faţa grecului Stefanos Tsitsipas, în finala maraton, care a durat 4 ore şi 11 minute. Nole are 19 titluri de Mare-Șlem, cu unul mai puțin decât recordul deținut de rivalii Roger Federer și Rafael Nadal. În acest moment, doar Nadal pare capabil să se mai ridice la nivelul sârbului.


Djokovic (34 ani) a reuşit un nou come-back de senzație de la 0-2 la seturi, așa cum s-a mai întâmplat la actuala ediție a turneului din Hexagon, în faza „sferturilor” de finală, în fața italianului Musetti. Djokovic, un veritabil om al recordurilor, a devenit cu această ocazie primul jucător din era Open (începând din 1968) şi al treilea din istorie, după Roy Emerson şi Rod Laver, care cucereşte titlul de cel puţin două ori în cele patru turnee majore din circuitul profesionist. El şi-a trecut în palmares al 19-lea trofeu de Mare Şlem, apropiindu-se la un singur succes de recordul deţinut de marii săi rivali, elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal, ambii cu câte 20 de titluri. Sârbul s-a impus de nouă ori la Australian Open, de cinci ori la Wimbledon, de trei ori la Australian Open, iar acum a obţinut al doilea său titlu la Roland Garros, după cel cucerit în 2016, când l-a învins în ultimul act pe britanicul Andy Murray, în patru seturi. Grecul Stefanos Tsitsipas, în vârstă de 22 ani, ocupantul locului al cincilea în clasamentul ATP, a ratat în schimb şansa de a cuceri primul său titlu de Grand Slam, după ce anterior nu reuşise să treacă de faza semifinalelor la turneele de această categorie. Grecul s-a prezentat la această finală cu cele mai multe meciuri câştigate de la începutul acestui an (39), inclusiv pe zgură (22), fiind totodată liderul ATP Race, clasamentul care ia în calcul doar rezultate din acest sezon. Djokovic şi Tsitsipas s-au înfruntat pentru a opta oară în circuitul profesionist, avantajul fiind de partea sârbului, care s-a impus de şase ori. Cei doi s-au întâlnit anul trecut în faza semifinalelor la Roland Garros, victoria revenindu-i şi atunci lui Djokovic, tot în cinci seturi (6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1).

Nole este mare favorit la Wimbledon

Novak Djokovic, care și-a consolidat poziția de lider în ierarhia ATP, s-a declarat încrezător în şansele sale de a-şi păstra titlul pe iarba de la Wimbledon, turneu care debutează în curând. „Anul acesta, sunt doar două săptămâni între finala de la Paris şi primul tur de la Wimbledon, ceea nu este ideal, pentru că se trece de la o suprafaţă la alta complet diferită. Însă nu am nici o problemă să spun că vizez titlul la Wimbledon. Desigur că vizez titlul. Am câştigat ultimele două turnee, în 2018 şi 2019, aşa că sper să pot prelungi seria mea. Sper să profit la Wimbledon de încrederea pe care o am acum”, a declarat Djokovic. Întrebat dacă se consideră în stare să câştige toate cele patru turnee de Grand Slam în acest an, după ce s-a impus deja la Australian Open şi Roland Garros, precum şi medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Djokovic a răspuns: „Totul este posibil. Am reuşit lucruri pe care mulţi oameni credeau că nu le pot reuşi. Totul este posibil. Şi sunt într-o poziţie bună pentru a emite pretenţii la Golden Slam (câştigarea tuturor celor patru turnee majore într-un singur sezon). Însă am fost deja în această poziţie în 2016 şi am pierdut în turul al treilea la Wimbledon”. Nole s-a declarat totodată mândru că a devenit primul jucător din istoria modernă a tenisului care se impune de cel puţin două ori în cele patru turnee de Mare Şlem. „Sunt încântat şi sunt foarte mândru. Să scrii o pagină din istoria sportului pe care îl iubeşti din toată inima este întotdeauna un lucru foarte însufleţitor şi plin de satisfacţii pentru mine. Nu aş putea fi mai fericit sau mai mulţumit de scenariul din ultimele 48 de ore. Să lupt mai mult de patru ore cu Rafa Nadal şi să încep din nou, fără să mă antrenez sâmbătă, cu bateriile reîncărcate cât mai mult posibil, o altă luptă de peste patru ore împotriva lui Tsitsipas. Clasez asta în top 3 al tuturor succeselor şi tuturor experienţelor din cariera mea profesională”, a subliniat el.

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut