Tenis/Adversar de lux pentru România în Cupa Davis

România tocmai a învins echipa Perului într-o întâlnire desfășurată la Cluj-Napoca, în Sala Polivalentă și și-a câștigat dreptul de a juca un baraj pentru revenirea în elita Cupei Davis. Tragerea la sorții a întâlnirilor de baraj i-a hărăzit României un adversar de temut, Spania. Confruntarea va avea loc în deplasare, la începutul lunii martie, iar ai noștri nu vor mai beneficia de serviciile lui Horia Tecău, care, după cum, bine se știe, s-a retras din activitate.

 

România va întâlni Spania în barajul pentru calificarea la turneul final al Cupei Davis 2022, potrivit tragerii la sorţi care a avut loc duminică la Madrid. Partidele vor avea loc în Spania pe 4-5 martie. Faza finală a Cupei Davis de anul viitor va reuni 16 echipe, patru fiind deja cunoscute: Rusia, Croaţia, Marea Britanie şi Serbia, ultimele două beneficiare de wild card. Celor două echipe li s-au atribuit câte un wild card pentru turneul din 2022, ceea ce înseamnă că nu vor trebui să joace în calificările din luna martie. Participarea echipei masculine a Marii Britanii la Cupa Davis s-a încheiat dezamăgitor la începutul acestei săptămâni pierzând cu 2-1 în sferturi în faţa Germaniei, la Innsbruck. Serbia a pierdut vineri în semifinale în faţa Croaţiei, cu scorul general de 2-1.

Revenind la adversara României, Spania a câştigat de şase ori Salatiera de Argint şi de alte patru ori a fost finalistă. Spaniolii au zece jucători în top 100 ATP, cu lider incontestabil Rafael Nadal (locul 5). Spania a fost eliminată în faza grupelor ediţiei actuale a turneului final. Deţinătorii trofeului au ocupat locul 2, după Rusia şi înaintea Ecuadorului, în clasamentul Grupei A, dar au părăsit competiţia (1-2 cu Rusia şi 3-0 cu Ecuador). Anul acesta, ibericii, fără Rafael Nadal, accidentat, au mizat pe Carreno Busta, Ramos-Vinolas, Pedro Martinez, Feliciano Lopez şi Marcel Granolers.

Aşa cum se ştie, România s-a calificat în barajul pentru Cupa Davis 2022, după ce a învins, pe 27 şi 28 noiembrie, la Cluj-Napoca, reprezentativa statului Peru cu 4-0. Cel mai bine clasat jucător român este Marius Copil, locul 276 ATP.
Singura victorie a tricolorilor a venit în 1969, la Valencia, cu 4-1, în semifinalele zonei Europene, prin punctele aduse de Ion Ţiriac (două), Ilie Năstase şi perechea Ţiriac/Năstase. Spania a câştigat în 1967 cu 3-2 la Bucureşti, în sferturile zonei Europa, în 1975, la Barcelona, cu 3-2, în semifinalele zonei Europa, şi în 2016, cu 4-1 la Cluj-Napoca, în sferturile de finală ale Grupei I, zona Europa/Africa, când punctul echipei noastre a fost reuşit la dublu de Horia Tecău şi Florin Mergea. Rusia a câştigat competiţia masculină de tenis pe echipe Cupa Davis, după ce a învins Croaţia cu scorul de 2-0, duminică, în finala desfăşurată la Madrid.

 

Rusia a câștigat „Salatiera de aregint” în acest an

Daniil Medvedev, numărul doi mondial, a adus punctul decisiv al ruşilor, câştigând contra lui Marin Cilic (30 ATP), cu 7-6 (8/6), 6-2. Andrei Rublev (5 ATP) câştigase primul meci de simplu al confruntării, cu 6-4, 7-6 (7/5), în faţa unui jucător mult mai slab clasat, Borna Gojo (279 ATP). Aceasta este a treia Salatieră de Argint câştigată de Rusia, după cele din 2002 şi 2006, în vechiul format al competiţiei. Meciul de dublu, care era fără miză, nu s-a mai disputat.

Programul meciurilor de baraj

Franţa – Ecuador
Spania – România
Finlanda – Belgia
SUA – Columbia
Olanda – Canada
Brazilia – Germania
Slovenia – Italia
Australia – Ungaria
Suedia – Japonia
Norvegia – Kazahstan
Argentina – Cehia
Coreea de Sud – Austria

 

Cristian FOCȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut