Teatrul Național Aureliu Manea Turda lansează proiectul „Arhiva artistică TNAMT Digital”

Teatrul Național Aureliu Manea Turda lansează proiectul Arhiva artistică TNAMT Digital, care își propune să valorifice și să aducă arhiva instituției în atenția specialiștilor și a publicului spectator. De asemenea, instituția de cultură turdeană anunță lansarea unui call de recrutare pentru artiști din toate domeniile (arte performative, arte vizuale, arte digitale, muzică, film, sculptură, etc), în vederea realizării unei instalații performative itinerante pornind de la materialele din arhiva artistică TNAMT.

Digitalizarea Arhivei artistice TNAMT

Prin această inițiativă se dorește facilitarea accesului publicului la fondul de arhivă al instituției. Accesibilizarea arhivei TNAMT presupune decontaminarea, sortarea și digitalizarea fondului de arhivă, precum și găzduirea documentelor pe o platformă online dedicată. În acest proces vor fi implicați adolescenți din comunitatea locală ca voluntari, și studenți ai facultăților de profil din Cluj.

Instalație multimedia la TNAMT

Crearea unei instalații multimedia originale bazate pe fondul de arhivă va implica colaborarea unor artiști interdisciplinari cu echipa artistică a teatrului, pentru a explora și a expune memoria teatrului unui public cât mai larg. Invităm artiștii interesați, din orice domeniu, să ne contacteze până pe 20 Mai 2022 la adresa de e-mail proiecte.tnamt@gmail.com sau pe paginile de social media ale proiectului (Arhiva Artistică TNAMT Digital, pagină accesibilă pe Facebook și Instagram). În luna iunie 2022, artiștii participanți vor beneficia de o deplasare de o săptămâna la Turda.

Instalația va fi lansată în săptămâna 13 – 19 iunie 2022 și se va desfășura în spații care nu sunt de obicei accesibile publicului, ale Teatrului Național Aureliu Manea din Turda (atelier de costume, atelier de construcție decoruri, depozit de decoruri, spații din culise etc.). Ca parte a acestei instalații itinerante, publicul va putea participa și la o sesiune de video-mapping pe fațada clădirii teatrului.

Despre Arhiva artistică TNAMT Digital

Printre materialele care vor putea fi găsite în Arhiva artistică TNAMT Digital se numără fotografii, afișe, caiete-program, caiete aniversare, înregistrări video și alte documente datând din 1948 până în prezent. Contribuții ale zecilor de artiști la cele peste șapte decenii de creație teatrală ale TNAMT și, totodată, la evoluția teatrului național românesc.

Descoperirea arhivei TNAMT pe parcursul proiectului se va putea face accesând paginile de Facebook și Instagram denumite Arhiva artistică TNAMT Digital. Cei doritori să se implice în valorificarea arhivei, pot contacta organizatorii la adresa de e-mail proiecte.tnamt@gmail.com sau pe paginile de social media menționate.

Arhiva artistică TNAMT Digital este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut