Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

”Seymour-Am ajuns aici din întâmplare”, premieră în regia lui Sinko Ferenc

* joi, 31 martie, 20:00 * Sala Studio *

Cu premiera la Seymour ne întâlnim cu scrisul unui cunoscut și versat deja dramaturg, Anne Lepper (n. 1978, Essen), cu studii de filosofie, literatură și istorie la Wuppertal, Koln și Bonn. Debutul scenic are loc în 2010, la Munchen, cu Otherwise everything is inside. Au urmat alte titluri dar și recunoașteri prin premii acordate, traduceri și puneri în scenă atât în Germania, cât și în alte țări.

Seymour a avut premiera în 2012, la Schauspiel Hanover, fiind textul tradus și pus în scenă cu succesele aferente. Firești dacă ne gândim că avem, citez din cele postulate de Visky Andras, ”un spectacol care ridică probleme ale prezentului, ale lumii contemporane, temele Annei Lepper fiind abordate în contexte socio-politice. Ce face acest text să fie contemporan? Este imaginea noastră și a altora asupra trupului, cum ne vedem, cum ne văd alții, cum presiunea ce ne apasă prin media și cultura pop își pune amprenta asupra noastră și crează un timp ideal”.

Regizor este Sinko Ferenc, îl cunoaștem din alte puneri în scenă. Întâlnirea cu acest text ”a avut loc cu ocazia unui spectacol lectură, eram distribuit în rol atunci, textul m-a prins, mi-a rămas în memorie. Acum s-a ivit șansa de a-l materializa scenic, a fost un proces lung, început în decembrie anul trecut, nu a fost deloc ușor. Vorbim despre un spectacol de atmosferă și încă una puternică”.

Nu în ultimul rând, ofer lecturii și gândurile lui Balazs Bodolai: ”Personajele din Seymour sunt legate între ele de o absență teribilă, care a prins rădăcini în sufletele lor și la care nu pot reacționa altfel decât cu teamă și anxietate. Se află într-un loc și într-o situație pe care nu le-au ales, constrânși fiind de cei care reprezintă autoritatea. Sunt niște neadaptați care speră că, devenind alții, vor fi, în sfârșit, acceptați. Gurul care întruchipează idealul și care are soluția în mâinile sale nu este prezent, iar ei îi așteaptă la nesfârșit sosirea. Se agață de dorințe care nu sunt ale lor, care nu izvorăsc din ei. Se agață unul de celălalt. Și nu există revoltă. Este de mirare, atunci, că nu reușesc să transforme aceste dorințe în realitate?”.

Seymour-Am ajuns aici din întâmplare de Anne Lepper; regia Sinko Ferenc, dramaturgia Vajna Noemi, decoruri Mihai Păcurar, costume Gabor Zofia, muzica originală Danaga * distribuția: Albert Csilla, Gedo Zsolt, Imre Eva, Kiss Tamas, Orban Attila, Totszegi Zsuzsa

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut