Taxele și impozitele locale nu cresc la Cluj-Napoca, în 2023

Taxele și impozitele locale nu vor crește la anul, la Cluj-Napoca, ci doar se vor indexa cu rata inflației. Municipalitatea a luat această decizie din solidaritate față de cetățeni, pe fondul greutăților și scumpirilor cu care ne confruntăm cu toții.

Consilierii locali clujeni vor dezbate marți, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2023. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, explică faptul că nu este vorba de o creștere a acestora, ci doar de o indexare la rata inflației. O altă veste bună este că clujenii nu trebuie să se grăbească cu plata acestora, ci mai au timp până în data de 31 martie cu bonificația de 10%.

Se indexează (n.red taxele și impozitele) cu rata inflației, care este de 5,1%, este o indexare prin lege, adică Codul Fiscal te obligă să faci asta, (n.red ca municipalitate), De asemenea, vreau să le spun clujenilor că până în data de 31 martie pot să își plătească taxele și impozitele locale și beneficiază de o bonificație de 10%, deci nu trebuie să fie plătite în primele zile ale anului 2023, este timp până în 31 martie. Am considerat că în anul 2023 trebuie să fim solidari cu clujenii pentru că va fi un an nu ușor, și de aceea la Cluj-Napoca nu am propus Consiliului Local niciun fel de majorare a taxelor și impozitelor locale. Rata inflației este calculată la nivelul anului 2021, de 5,1%”, a spus Dan Tarcea.

Astfel, în cazul unei clădiri cu instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire după indexarea de 5,1%, impozitul se majorează de la 1129 la 1187 lei, iar în cazul unei clădiri fără instalații de apă, canalizare, electrice sau încălzire (de la 677 lei la 712 lei). De asemenea, în cazul unui teren în intravilan impozitul va crește în funcție de suprafață, (pentru 8157 – 20393 ha – de la 11.200 lei la 11.771 lei). De asemenea, impozitul pentru mijloace de transportse ba midifica după indexare, în funcție de vehicul și de capacitatea cilindrică a acestuia.

Va exista, însă, o creștere a tarifelor la taxiuri, după ce în primăvara acestui an a existat doar o indexare la rata inflațieî. „Au venit în comisie (n.red taximetriștii) cu o nouă solicitare, în baza unor calcule conform legislației, și se majorează tariful maximal. Asta înseamnă că firmele de taximetrie pot să meargă sub acest tarif maximal propus pentru a fi votat în Consiliul Local. (…) Nici prețurile (n.red tarifele) parcărilor nu vor crește, ci vor fi indexate cu rata inflației, tot de 5,1%, iar în zona 1 și 2 vor rămâne neschimbate”, a mai explicat Dan Tarcea.

Vă reamintim că taxele și impozitele locale nu au fost majorate nici în 2021, când s-a menținut același nivel al impozitelor şi taxelor locale ca în anul precedent, indexarea atunci fiind, potrivit legii, 3,8 la sută.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut