Târgul European al Castelelor

Ediția cu numărul șase a Târgului European al Castelelor a avut loc și în acest an în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, denumită și Curtea Husarilor. La sfârșitul săptămânii trecute, timp de două zile, atât localnicii cât și turiștii au putut lua parte la demonstrații de lupte medievale, lecții de tir cu arcul și spadă, exerciții cu defilare și dresaj de șoimi, precum și prezentări ale cetăților, palatelor castelelor și muzeelor din România.

Cei prezenți au putut afla informații specifice despre fiecare obiectiv turistic, printre cele 20 de atracții prezentate în cadrul festivalului aflându-se Palatul Brukenthal, Cetatea Poenari, Situl arheologic Mica, Cetatea Rupea, Cetatea Făgăraș, Muzeul Național al Banatului, Castelul Bran și Cetatea Alba Carolina.

Căutând să aflu cât mai multe despre aceste obiective de patrimoniu cultural construit m-am oprit la standul în care era prezentat Palatul Brukenthal. În acest an se împlinesc trei secole de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal, personalitate marcantă a secolului 18. Guvernator al Transilvaniei.

„Palatul Bruckenthal a fost primul muzeu din România și din sud-estul Europei, fapt datorat baronului, care avea o afinitate pentru tot ce însemna nou, inovator, un exemplu bun fiind acela că a adus pentru prima dată în Transilvania cartoful, leguma nelipsită din bucătăria românească. Epoca luminilor s-a manifestat prin noi modele de gândire l-a care baronul s-a adaptat și a ținut să le aducă și în Transilvania”, a povestit unul dintre reprezentanții muzeului din Sibiu.

Castelul Corvinilor e următorul pe lista atracțiilor turistice care nu poate fi ratat, fiind o emblemă atât pentru hunedoreni, cât și pentru întreaga țară. Unul dintre cele mai impresionante obiective de arhitectură gotică și renascentistă din Europa, e adesea pomenit printre cele mai frumoase castele din lume, depășind media de 300.000 de vizitatori pe an. Mergând mai departe, descoperim Cetatea Alba Carolina, fortificație care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea ridicată în inima Transilvaniei s-a dovedit a fi cel mai impunător monument baroc al provinciei. Rolul cetății a fost unul militar, de apărare, iar cetatea a fost atacată o singură dată, dar niciodată cucerită.

Raportându-ne la activitățile de la acea vreme, modul preferat de vânătoare din perioada medievală era șoimăritul, emblemă a nobilimii și a regalității. Fiecare cetate sau conac avea angajați șoimari, care se ocupau de păsările răpitoare. În general erau dresați șoimii călători, șoimul fiind cea mai rapidă viețuitoare de pe Terra. Erau preferați în vânătoare pentru modul spectaculos al atacului, se înălțau foarte sus și printr-un picaj la o viteză de câteva sute de km\oră, izbeau orice pradă și o doborau. Asociația Peregrinus e prima asociație de șoimărit apărută după revoluție, care promovează protecția păsărilor de pradă.

Trecând prin nenumăratele bucle ale timpului, mi-am dat seama că tot ce ne rămâne de făcut e să ne bucurăm de roadele trecutului, de realizările strămoșilor și să păstrăm în suflete promisiunea că și viitorul va fi presărat cu realizări și inovații de care generațiile care vin se vor putea bucura, la fel ca noi.

Ștefania Vîț

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut