Târgul de la Negreni își păstrează interesul și dimensiunile ultimilor ani

După doi ani de liniște fortuită, târgul de la Fechetău și-a redeschis larg porțile în această primă decadă a lui octombrie, adunând, în perioada 6 – 10 octombrie, pe malurile Crișului Repede, peste 70 de mii de târgoveți.

Față de multe ediții precedente, mijlocul acestui anotimp, cu al său coloristic ce ne inundă cuceritor privirile, a fost și este de o blândețe prietenoasă ce o dorim cât mai longevivă, mai ales dacă ne gândim la … dimensiunile facturilor de gaz, energie termică și curent electric.

Revenind la cel mai mare ,,iarmaroc’’ al Transilvaniei, sau poate al României, al cărui certificat de…naștere se caută de prin perioada medievală, trebuie spus că duminică s-a consumat enorm de mult timp și combustibil pe E 60, pe direcția Huedin – Negreni. Dar cum verdele luxuriant din lunca Crișului și generosul soare ne-a fost o permanentă ispită pozitivă, am refuzat șicana supărării blocajului din trafic, ba chiar m-am bucurat că nu sunt polițist la serviciul rutier în această perioadă a Fechetăului.

În imensul spațiu comercial găsești produse vrute și nevrute din toate domeniile producției industriale și economice de azi, și chiar din timpuri aproape uitate dacă trecem Crișul în marele sector al antichităților, ce adună aici sute de cumpărători și comercianți de valori rare ale trecutului, veniți din toate colțurile țării și din străinătate.

În această mare mulțime, l-am întâlnit pe consilierul local Vălean Criste, pion principal în colectivul de organizare și monitorizare a marelui eveniment comercial de la Poarta Transilvaniei, care, mascându-și vădita oboseală, mi-a fost un real sprijin în fireasca documentare jurnalistică.
Am reținut că pe toată perioada târgului forfota a fost constant ridicată, dar fără evenimente deosebite, sectorizarea a fost respectată de societățile comerciale ce și-au amenajat ștanduri și tonete în sectoarele recomandate, aleea principală fiind repartizată alimentației publice, zona nord – vestică second, iar restul spațiului comercianților cu produse textile, încălțăminte, tricotaje, confecții, chimicale, produse de uz gospodăresc, electronice și multe altele.Ca și în edițiile trecute, nu a lipsit sectorul de jocuri pentru cei mici, și pentru cei mari.

Prin amabilitatea dlui Vălean Criste și a colegului său Răzvan Cristea, am reținut câteva noutăți din perimetrul târgului, și chiar din cel al comunei Negreni. Infrastructura a fost îmbunătățită prin aplicarea unor straturi de pietriș pe principalele artere de aici, au fost construite patru poduri din beton peste Criș, unul dintre ele face legătura cu componenta Composesoratului, dominat de antichități și second hand. Pe toată durata manifestării comerciale Primăria a asigurat paza necesară, stați de oprire a trenurilor de persoane, ambulanță și o bună consiliere din partea personalului primăriei și Centrului de informare turistică. Păcat că nu este rezolvată problema alimentării cu energie electrică a necesarului de consum în zilele târgului deși transformatorul necesar a fost plătit la Electrica de multă vreme. În aceste condiții multe societăți își aduc generatoare de curent, mai ales cei ce asigură rețeaua de alimentație publică.

În cei doi ani de închidere a târgului, au fost finalizate mai multe proiecte cerute de dezvoltarea și modernizare a infrastructurii comunității de aici, printre care se numără Dispensarul medical care dispune de cabinete medicale, sală de așteptare, sală de tratamente, grupuri sociale, încălzire centrală, locuință pentru personalul medical și dotările necesare, inclusiv ecograf.

A fost construită și dată în folosință o capelă multiconfesională și racordată la utilități, sala de sport, multifuncțională, se află în lucru și rețeaua de apă potabilă ce va alimenta, din surse locale, satele Negreni și Bucea.

Iluminatul public în Negreni a fost trecut pe corpuri cu Led și extins în cătunele Râtu Lung, Bagomir, Husoere, Ruptura, Osoi și Căprăfoi.

Pentru întreținerea rețelei de drumuri ale comunei și a canalelor de preluare a apei provenită din ploi, conducerea comunei a achiziționat un buldozer, un autogreder, o basculă și un hidrocompator cu care se acționează operativ și costuri suportabile, comparate cu cele ale societăților comerciale de profil.

De altfel, despre multele, importantele și necesarele proiecte implementate în această frumoasă comună de pe brâul vestic al județului nostru, sperăm să avem, cât mai curând, un interviu cu juristul Dorin Manea, primarul Negreniului.

Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut