Târgul de carte Gaudeamus 2022 | Bartolomeu Anania, subiecte și teme mereu actuale

* vineri, 15 aprilie, 14:00 *

Viața și scrierile lui Bartolomeu Anania continuă să intereseze, abordările fiind dintre cele mai diferite, firesc dacă avem în vedere dimensiunea operei teologice și literare.

Tudor Vianu asemuia opera lui Mihai Eminescu, cu o cetate, a cărui cucerire cere timp, răbdare, responsabilitatea actului critic. Același lucru se poate afirma și despre opera lui Bartolomeu Anania, vastă (poezie, eseu, teatru, traduceri…), opera cerând din start aplecări responsabile, lecturi temeinice, fișe, comentarii critice argumentate. Suntem, prin urmare, tot în fața unei cetăți, a cărei cucerire nu este deloc ușoară.

Anul trecut scriam și prezentam Album aniversar. Viața Mitropolitului Bartolomeu Anania în imagini. În anul de grație 2022, scriu despre Bartolomeu Valeriu Anania. Puterea Cuvântului. Antologie de studii, eseuri, articole și mărturii despre Bartolomeu Anania la centenarul nașterii, volum îngrijit de prof dr. Ioan Șt. Lazăr, apărut, ca și cel de anul trecut, tot la Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca.

Vineri, 18 martie 2022, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania al Clujului (1921-2011), un foarte bun prilej pentru lumea ecleziastică și nu numai pentru ea, de a „redescoperi modelul păstorului, al celui care a intuit exact care sunt așteptările turmei de la el și pe cele pe care le-a întâmpinat prin faptele și cuvintele sale” (pr. Bogdan Ivanov). Cu un plus din partea ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, citez: ”Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu Anania la centenarul nașterii sale a constituit prilejul de a-i fi cinstită memoria și de a se încerca o reflexie asupra sensurilor profunde ale operei sale, care transpune munca asiduă a traducătorului textului Sfintei Scripturi, dar și chipul poetului, dramaturgului, eseistului și publicistului care a îngemănat, prin forța sa creatoare, Religia și Cultura”.

75 de vârfuri ale spiritualității naționale-ierarhi, preoți, oameni de cultură și artă…-semnează în acest volum, remarcabil prin fiecare abordare în parte. Nu mă opresc asupra celor care semnează, propunându-vă titluri semnificative. Cu alte cuvinte, Bartolomeu Anania: libertatea mărturisitoare și vitalitatea universalității ca valori ale trăirii duhovnicești și păstoririi credincioșilor; părinte, frate și prieten; părintele, omul, mitropolitul; Om al Bisericii, al Literelor și al Istoriei neamului; o viață sub semnul mirabil al Buneivestiri; detenția; jertfă și diplomație; promovarea tinerilor; o fundație pentru formarea elitelor; o viață sub bucuria Ortodoxiei; Leul în iarnă al Ardealului credincios; o viziune integratoare asupra lumii; despre Hamletul clujean, ”sufletul Europei” și primul popor creștin european; Crucea și Cartea; un Patriarh al rostirii românești; trăirea extazului creator; omul, scriitorul, ierarhul; ”Meșterul Manole”, o tulburătoare dramă misterială; jurnalul-loc al memoriei; Memoriile mitropolitului Anania; moștenirea Mitropolitului Bartolomeu; fascinația bibliotecii; florilegiu în suflet de discipol; repere pe drumurile cunoașterii; între Ierusalim și Atena; o amintire care ne cheamă mereu în viitor…

Lansarea volumului îi are ca invitați pe ÎPS Andrei, Ioan Șt. Lazăr, Dumitru Cobzaru, Bogdan Ivanov, Nicoleta Pălimaru, moderator Ada Blendea.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut