Țara rafiei și țara sticlei, unite printr-un drum modern

Consiliul Județean Cluj a finalizat lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.

Acestea au fost executate în cadrul proiectului având ca obiect ”Servicii de actualizare expertiză tehnică, proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, între km 36+050 și km 59+000, L=22,950 km”.

În urma finalizării lucrărilor, sectorul de drum în lungime de aproape 23 de kilometri a fost, inclusiv, asfaltat integral.

Am finalizat cu mult înaintea termenului stabilit o investiție majoră, extrem de importantă pentru dezvoltarea acestei zone a județului, cu efecte directe și imediate atât în ceea ce îi privește pe localnici, cât și pe turiștii care vizitează zona montană a Clujului. Prin modernizarea infrastructurii acestui drum am realizat o legătură utilă şi rapidă între drumurile naționale DN1 şi DN1R şi, de asemenea, am facilitat traficul rutier spre zonele turistice din Munţii Apuseni pe direcţiile Fântânele – Beliş şi Răchiţele – Doda Pilii – Ic Ponor”, a declarat Alin Tișe președintele Consiliului Județean Cluj

Finanțate atât din fonduri europene cât și din bugetul Consiliului Județean, operațiunile au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului, consolidarea a trei porțiuni instabile de drum, dar și lucrări de reabilitare a suprastructurii și infrastructurii a nu mai puțin de șapte poduri. De asemenea, au fost executate lucrări de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere, precum și de semnalizare și marcaje rutiere.

Comuna Mănăstireni este cunoscută pentru activitatea economică intensă care s-a dezvoltat de-a lungul anilor aici și pentru forța financiară de locuitorilor.

 

Comerţul cu plase şi sacoşe a avut o mare însemnătate pentru viața economică a satului. Comercializarea lor a luat o mare amploare în momentul în care rafia vine să înlocuiască firele de tort. Mănăşturenii (locuitorii satului Mănășturul Românesc-n.r.) dădeau de lucru la toate satele din jur, dându-le rafie şi comenzi de confecţionare pentru plase şi sacoşe.

O altă sursă importantă de căştig pentru femeile din sat au reprezentat-o cusăturile şi broderiile.

În prezent la Mănăstireni își desfășoară activitatea o fermă de reproducere suine, populată cu 350 de scroafe care au și dat viață la mii de purcei.

Ferma, în care s-au investit 2, 5 milioane Euro, este cea mai modernă din țară, continuă să se dezvolte prin dublarea investiției.

O altă investiție mare a vizat cariera de la Ardeova, de unde se exploatează milioane de tone de material pietros și nisipos folosit la fabricile de sticlă, dar mai cu seamă la construcții civile, industriale și drumuri. Prezentarea realizărilor și experienței manageriale a acestor investitori, a polarizat mult interes pentru cei ce și-au propus să-și orienteze capitalul spre Mănăstireni.

O altă societate puternică, ridicată în perimetrul fostului CAP, produce de mai bine de trei ani Case modulare care sunt vizibile în arealul turistic din munții Apuseni.

Mărgău este o altă comună clujeană cunoscută pentru spiritul antreprenorial puternic ce s-a dezvoltat de-a lungul anilor.

Geamgiii din zonă au colindat ţara-n lung şi-n lat ca să-şi câştige existenţa.

Aici se aflau cei mai buni geamgii din România, care erau căutați pentru măiestria lor cu care făceau oglinzi, ferestre, icoane.

Autorităţile din Mărgău au accesat, în urmă cu doi ani, un proiect, „Descoperă Mărgău, apă, pământ, foc“, prin care îşi promovau turistic comuna, istoria şi tradiţiile. Proiectul, în valoare de aproximativ un milion de lei, a fost foarte vizibil la nivel naţional, a avut reclame şi în celebra revistă National Geographic şi un filmuleţ care promovează această „limbă“ secretă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut