Tandem surpriză, la alegerile de anul viitor

Partidele politice au început să facă, deja, calcule pentru alegerile de anul viitor, astfel încât sunt avute în vedere diverse scenarii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a exclus miercuri posibilitatea de a candida la prezidenţiale în tandem cu Nicolae Ciucă în calitate de premier. Liderul PNL este, însă, mai rezervat referitor la acest subiect. La fel și unii dintre colegii săi de partid.

Unii specialiștii consideră, pe de o parte, că e prematur să discutăm pe marginea unor astfel de subiecte, atâta timp cât listele cu candidați nu au fost stabilie de partidele politice. Declarațiile ultimelor zile au relevat pe de altă parte că, la nivelul PNL cel puțin, există mai multe curente de gândire în ce privește „coabitarea” cu PSD și pe viitor.

„E prematur să discutăm pe marginea acestor teme, pentru că lucrurile se vor complica, uitându-ne în istoria recentă, în momentul în care vor începe să se se alcătuiască listele (n.red cu candidați), la nivel local, central, pentru Parlament, județ, și nu numai. Din declarațiile ultimelor zile, a domnului Vîlceanu care spunea că PNL ar trebui să se desprindă de PSD odată sau ale domnului Flutur și Bode (n.red pe acest subiect) reiese că există mai multe curente de gândire și e prematur să discutăm astfel de aspecte. Nu cred că în acest moment cineva știe cum va arăta peisajul listelor, căci despre asta vorbim, al funcțiilor și pozițiilor pentru alegerile din 2024, e mult prea devreme. Intenție, probabil că există, intenție susținută în primul rând de actualul președinte (n.red pentru continuarea colaborării între cele două partide), fiind o construcție la care președintele Iohannis a contribuit mult, în 2021, dar pe de altă parte, această construcție nu respectă oarecum votul din decembrie 2020. Aceste lucruri le va arăta și cercetarea sociologică și competițiile interne. Prin urmare, sigur, luăm act sau notă de declarațiile publice, dar…mai e mult până departe”, consideră Ioan Hosu, sociolog și prof.univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj,

Ieri, peşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, în privinţa posibilităţii de a face un tandem cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, la viitoarele alegeri că orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize în forul de conducere, menţionând că acest subiect nu a fost discutat în partid.

„Orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul forului de conducere. Ne vom consulta filialele şi, în final, pe orice decizie vom avea susţinerea de la nivelul fiecărei filiale”, a spus Ciucă, întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale în tandem cu Nicolae Ciucă ca premier.

Întrebat care sunt semnalele în partid în privinţa unui asemenea tandem, Ciucă a precizat: „Nu am discutat chestiunea aceasta. Deci, nu are rost să speculăm”.

Chestionat de asemenea dacă ar risca PNL încă o alianţă cu PSD, Nicolae Ciucă a spus: „Nu vă pot răspunde acum”.

Pe acest subiect, și opoziția a reacționat prompt. Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat joi, că nu mai există două partide, PSD şi PNL, ci „un fost partid numit PNL” şi „PSD-ul care l-a înghiţit”, iar Marcel Ciolacu este preşedinte „într-un fel la două partide”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut