Talentatul domn Lincar

Clujul fotbalistic se află într-o zodie tare bună. Dacă CFR este favorită la câștigarea unui nou titlu de campioană, Universitatea mai are doar patru pași de făcut pentru a obține promovarea directă în Liga I, un vis ce durează deja de prea mulți ani. Și sunt toate șansele ca acest vis să fie îndeplinit luna viitoare, pentru că, spre deosebire de anii trecuți, U Cluj chiar are antrenor acum.

Erik Lincar a debutat în fotbal ca junior la Bordeaux, iar la primul sezon ca fotbalist profesionist a câștigat titlul de campion cu Steaua București. A jucat apoi în Grecia, dar și în hulita acum Rusia. A jucat și în naționala mare a României, iar mai apoi, după retragere, nu s-a sfiit să se apuce de antrenat echipe, nu mici, ci foarte mici, în ligile inferioare ale patriei. A trecut, încet, la echipe cu potențial mai mare, iar în 2020 a fost la un pas să ducă Turris Turnu Măgurele în prima ligă. Anul trecut, a ajuns la Cluj, un oraș plin de deznădejde, după un nou eșec răsunător în tentativa de promovare.

La început, nimeni nu-l privea cu prea multă încredere, ba chiar se considera că U Cluj e o pălărie mult prea mare pentru antrenorul obișnuit să joace pe maidanele ligii a II-a sau a III-a.

O fi simțit sau nu toate aceste temeri, nu știm, cert este că a declarat cu bărbăție și fără să-i tremure vocea că știe că a venit la cea mai titrată echipa din cariera sa de antrenor. Și, tot atunci, a spus cu subiect și predicat că va restructura din temelii eșuata echipă a „șepcilor roșii”, și că el este interesat de rezultate imediate, nu de ani pierduți cu omogenizarea echipei. Zis și făcut, Erik Lincar a dus la Cluj jucători cu duiumul, mai ales în iarnă, dar nu unii propuși de impresari obscuri și interesați mai mult de comisioane, ci jucători pe care-i știa deja demult, cu experiență și cu dorință mare de a ajunge, unii în premieră, la un alt nivel, acolo unde fotbalul contează cu adevărat. „A trecut vremea în care omogenitatea se obținea în doi-trei ani și rezultatele abia în al patrulea. Omogenitatea trebuie creată prin rezultate și trebuie să o câștigăm cu jucătorii care vin”, spunea plin de încredere orădeanul de 43 de ani, care n-a scăpat niciun prilej să spună cât e de mândru că a ajuns la un club atât de important, sau cât de mult iubește orașul ce l-a adoptat.

U Cluj a pornit în trombă în 2022, și a înregistrat până astăzi nu mai puțin de nouă meciuri consecutive fără eșec în Liga 2, și, cel mai important, are cea mai mare șansă de a promova direct în Liga I, cum n-a mai avut-o în ultimii ani mulți. La început de play-off, cârcotașii deja spuneau că U și-am cam pierdut suflul și avântul, că Lincar nu va rezista presiunii puse de contracandidatele sale, și că vom avea parte iar de șocul unui meci de baraj, mereu în avantajul celor care se chinuie să rămână în Liga I. Iată însă că antrenorul a închis gura tuturor clevetitorilor, s-a încăpățânat să le tot ceară suporterilor să vină la stadion, echipa nu are nicio înfrângere în play-off, ba mai mult, marți a triumfat în fața liderului, și nu oricum, ci într-un stil de mare campioană în fața a 14 mii de spectatori în delir.

I-au ieșit toate până acum antrenorului ce nu s-a abătut o clipă de la planul său, și e tot mai clar că, la Cluj, mai avem un mare antrenor, pe talentatul domn Lincar. Și, dacă U va promova, așa cum e normal, toți cei care se legau de pălăria lui la început, ar trebui să-l întâmpine cu o plecăciune, sau să umple meci de meci tribunele de la Cluj Arena, adică exact ceea ce-și dorește acesta.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut