Tabere de vară pentru gherleni

Ne găsim doar la începutul primăverii, dar pentru gherleni deja s-au făcut propuneri pentru petrecerea cât mai plăcută a sezonului estival. Nu ne gândim aici la sejururi de vacanță la munte sau la mare, ori în străinătate, ci la cei rămași acasă, pentru care există o  sumedenie de posibilități în domeniul instruirii în diferite meserii sau însușirea de cunoștințe noi de cultură generală.

Așa cum procedează an de an, Fundația Culturală „Téka” din municipiul Gherla a anunțat deja oferta de tabere organizate în vacanța de vară, nu numai pentru copii, ci și pentru adulți. Sunt tabere interesante, unde fiecare participant se poate instrui într-un domeniu. Desfășurate în diferite etape ale verii, ele pot oferi ocazii bune pentru inițierea în mai multe domenii ale culturii și artei.

Chiar de la debutul vacanței de vară, copiii cu vârsta de 6-14 ani pot participa la tabăra de meșteșuguri populare, care se desfășoară în perioada 25-30 iunie. Spre satisfacția familiilor mixte, în intervalul 9-14 iulie are loc tabăra de limba română, față de care deja există un mare interes, în fiecare an locurile fiind ocupate imediat după publicarea programului. Pentru amatorii diferitelor arte, în perioada 12-16 iulie se derulează activitatea taberei de profil, la care au dreptul să participe elevi în vârstă de 14-16 ani. Conform tradiției, gherlenii manifestă un mare interes și față de tabăra de ceramică, planificată pentru adulți și care se desfășoară între 4-9 iulie.

După cum se știe, fundația gherleană are formații de dansuri populare mult apreciate în țară și peste hotare. Pentru membrii acestor ansambluri folclorice, în intervalul 23-29 iulie, și în această vară se organizează tabăra de pregătire, care, conform tradiției, are loc în satul Lacu, comuna Geaca. Nu sunt uitați nici membrii cursurilor muzicale din cadrul fundației, care încheie seria taberelor în perioada 28 august – 1 septembrie. Majoritatea participanților sunt copii proveniți din localitățile rurale de pe Câmpie, unde mai sunt păstrate obiceiurile, tradițiile și datinile populare și unde se mai păstrează muzica veche de calitate.

Deci, va fi o vacanță plăcută și activă pentru copiii și adulții gherleni, dornici de a-și petrece vara într-un mod cât mai util și reconfortant.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut