Tabăra de la Leghia va fi reabilitată

Tabăra de la Leghia, una dintre cele mai importante baze de agrement pentru tinerii din această zonă a Transilvaniei, va fi reabilitată și modernizată de Consiliul Județean Cluj. În acest sens, CJ Cluj, a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul privind achiziția serviciilor de expertiză tehnică a corpurilor de clădire care aparțin Taberei Școlare de la Leghia, în vederea reabilitării și valorificării acestora.

Expertiza va urmări realizarea unei evaluări tehnice cuprinzătoare a construcțiilor, determinarea stării tehnice actuale a acestora, precum și studierea posibilităților de extindere/ modernizare a edificiilor. Totodată, vor mai fi realizate și investigațiile necesare pentru stabilirea soluțiilor de consolidare pentru fiecare corp în parte, dacă aceste intervenții sunt necesare.

În ceea ce privește valoarea estimată a serviciilor care fac obiectul contractului, aceasta este de 30.500 de lei, fără TVA, sumă ce va fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean.

Termenul de elaborare a expertizei tehnice este de 60 de zile calendaristice de la data comunicării ordinului de începere a contractului.

„Intenția noastră este aceea de a reabilita și a moderniza aceste clădiri pe care să le punem, din nou, la dispoziția tinerilor. Aceștia vor putea să petreacă timp liber de calitate și să participe la activități sportive, la fel ca și numeroase alte generații de clujeni care păstrează încă amintiri de neuitat din tabăra de la Leghia”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ruina de la marginea pădurii

Tabăra de la Leghia avea 170 de locuri de cazare, cantină, terenuri de sport şi piscină, fiind, până în urmă cu opt ani, una dintre cele mai căutate din judeţ. Baza şi-a închis porţile în 2011, după ce Guvernul a decis să fie luată din patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului şi trecută în patrimoniul Consiliului Local Aghireşu. Astăzi, tabăra nu este altceva decât o ruină la marginea pădurii. Totul arată dezolant.

După intrarea bazei de la Leghia în proprietatea comunei Aghireşu, autorităţile de acolo nu au găsit resurse pentru întreţinere şi modernizare. În acest context, centrul a rămas închis şi s-a degradat tot mai tare

Un raport al Curţii de Conturi a României cu privire la taberele şcolare arată că, între 2011 şi 2012, alte 25 de baze de agrement pentru tineret, majoritatea funcţionale, au avut aceeaşi soartă. Conform documentului publicat de Curtea de Conturi, după transferarea acestor edificii către unităţile administrative, Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport avea obligaţia de a verifica periodic modul de folosire a imobilelor transferate, iar noul proprietar se obliga să menţină destinaţia imobilelor preluate în administrare, respectiv de centre de agrement în care să se desfăşoare activităţi recreative. În cazul taberei de la Leghia, niciuna dintre părţi nu a respectat obligaţiile stabilite prin hotărâre de guvern, ceea ce a făcut ca unul dintre cele mai importante centre de recreere din Transilvania să ajungă în paragină.

Tabăra a fost preluată de Consiliul Județean și face parte din domeniul public al județului începând din anul 2019. Tabăra își va păstra destinația pentru care a fost edificată, aceea de organizare a taberelor școlare și desfășurare a activităților de turism pentru tineret, intenția forului administrativ județean fiind de reabilitare a complexului și de redare a acestuia în circuitul taberelor școlare și al evenimentelor socio-educaționale.

Astfel, prin intermediul acestei investiții, Consiliul Județean urmărește extinderea rețelei de facilități pentru petrecerea timpului liber, dezvoltarea activității de voluntariat, creșterea numărului de practicanți de sport în rândul copiilor și al tinerilor. De asemenea,  va fi asigurat accesul elevilor în tabere, dar și atragerea persoanelor cu dizabilități către practicarea activităților sportive, punând la dispoziția acestora condiții adecvate de acces.

În prezent, unitatea de agrement destinată tinerilor este alcătuită din șapte corpuri de clădire, cu o suprafață de peste 2.000 de m².

 

Doar două tabere școlare în județ

Până în anii ‘90, în judeţul Cluj funcţionau opt tabere şcolare. Acum, din păcate, elevii clujeni mai au la dispoziţie doar două astfel de centre. Este vorba de tabăra de la Băişoara şi cea de la Valea Ierii. Din păcate, acestea au capacitate de cazare mică şi nu fac faţă solicitărilor venite din partea elevilor, pentru activităţi de recreere în timpul vacanţelor.

În 1990, în România existau 207 tabere şcolare, aflate în proprietatea statului şi în administrarea inspectoratelor şcolare judeţene. Acestea aveau o capacitate de cazare de 53.900 locuri, de care au beneficiat aproximativ 324.000 de elevi. În prezent, din totalul de 147 de centre de agrement rămase în picioare, doar câteva mai primesc copii în vacanţă, celelalte nereuşind să obţină avizele de funcţionare, din cauza condiţiilor precare.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut