Tabără de folclor la sfârșit de vacanță

Elevii gherleni au avut parte de un final de vacanță activ. Așa cum s-a întâmplat tot timpul verii, Fundația Culturală „Téka” a organizat o nouă serie de tabără estivală, de astă dată pentru amatorii instrumentelor și cântecelor populare.

Este vorba de tradiționala tabără de muzică populară din satul Lacu, comuna Geaca, de pe Câmpie, unde timp de trei zile, 35 de copii s-au instruit în arta instrumentelor muzicale și a frumoaselor melodii populare. Cu toții au fost participanți ai cursurilor muzicale inițiate de fundația gherleană în timpul anului școlar, unii dintre ei susținând și masteratul, o adevărată probă de foc a cunoștințelor acumulate în perioada cursului. Au fost zile pline de muzică populară, toată valea din împrejurimile satului Lacu fiind cuprinsă de cântec, joc și voie bună. La unele activități au fost angrenați și mulți locuitori ai așezărilor pitorești de pe marginea renumitelor lacuri piscicole din zonă.

Aceste adevărate examene de final de „stagiune” au fost coordonate de instructorii muzicali ai fundației, printre care amintim pe Szabó Bence, Miklósi Hunor, Dezső Attila, Balogh Sóos Hunor – vioară, Vince Balázs – braci și Szakács Kristóf – contrabas, iar la voce participanții la tabără au fost instruiți de Szabó Boglárka, cunoscutul interpret de muzică populară al Ansamblului „Kaláka”din Gherla.

Au fost trei zile de foc, copiii prezenți la activitățile taberei dovedind o bună pregătire muzicală, ei fiind angrenați seară de seară și în obișnuitele șezători populare organizate în locația fundației gherlene. Desigur, nu au lipsit ședințele de pregătire și schimburile de experiență sub directa coordonare a instructorilor de dansuri populare, instrumente muzicale și soliști vocali. Cu toții au plecat acasă cu multe cunoștințe noi, dar, mai ales, cu amintiri dintre cele mai plăcute.

În această vară, în organizarea Fundației Culturale „Téka” din municipiul Gherla s-au desfășurat nu mai puțin de șapte tabere, unde au fost angrenați în diferite activități instructive și educative sute de copii și tineri din zona orașului de pe Someș, dar și din alte orașe sau chiar și alte județe.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut