Sute de sârbi din Kosovo au trecut frontiera pentru a vota la alegerile parlamentare din Serbia

Sute de sârbi kosovari au trecut graniţa duminică pentru a vota la alegerile parlamentare din Serbia, după ce Pristina şi Belgradul nu au reuşit să ajungă la un acord care să le permită să voteze în oraşele şi satele lor.

Duminică dimineaţa, peste o duzină de autocare închiriate de autorităţile sârbe erau pregătite să plece din gara din Mitrovica, potrivit AFP. Este nevoie de două ore pentru a trece graniţa dintre Kosovo şi Serbia, sute de maşini fiind blocate, potrivit autorităţilor locale.

 

De la declararea independenţei de către Pristina în 2008, sârbii kosovari au putut vota la locul lor de reşedinţă. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost atunci responsabilă pentru transportul buletinelor de vot în Serbia.

Dar anul acesta, ca şi în 2022, în absenţa unui acord între Serbia şi fosta sa provincie, a cărei independenţă nu a recunoscut-o niciodată, cei care au vrut să voteze au fost forţaţi să treacă graniţa.

 

„Vrem ca cei mai buni să câştige”, a spus Blagoje Stosic, un pensionar care a venit cu un grup de prieteni din Gnjilane, la aproximativ 100 de kilometri distanţă. „A fost o aşteptare lungă, mulţi oameni au pornit la drum pentru a-şi face datoria”, a adăugat el.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a susţinut întotdeauna că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo.

„Le sunt recunoscător oamenilor noştri din Kosovo”, a declarat el în timp ce mergea la vot duminică, mulţumindu-le „pentru dragostea pentru ţara lor”.

Kosovka Paunovic, în vârstă de cincizeci de ani, lucrează pentru o companie de stat guvernamentală sârbă din Kosovo. A stat la coadă de asemenea timp de câteva ore pentru a vota: „Am venit să votăm Serbia, statul sârb, pentru că este singurul care ne susţine, astfel încât să continue să ne susţină”.

Problema Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, dintre care 120.000 de sârbi, rămâne o obsesie pentru unii sârbi, care consideră că teritoriul este leagănul lor naţional. Iar unii sârbi kosovari refuză orice supunere faţă de Pristina.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut