Sute de elevi la slujba de binecuvântare a noului an școlar

Cred că nicicând, în ultimii ani, la un început de an școlar, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca nu a fost mai plină ca luni, 5 septembrie. După doi ani de pandemie și de chipuri ascunse de măști, sute de copii îmbrăcați în haine de sărbătoare, însoțiți de părinți și de dascăli, au venit plini de bucurie pentru binecuvântarea unui nou început. Cu fețe luminoase, cu ochii sclipind de bucuria reîntâlnirii, dar și cu smerenia cuvenită într-un asemenea locaș, au luat parte la slujba de Te Deum oficiată de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei.

„Întărește-le elevilor voința și luminează-le mintea spre dobândirea cunoștințelor celor folositoare și spre descoperirea adevărului Tău. Păzește-i de cursele rătăcirilor pierzătoare de suflet, înalță-i deasupra grijilor mărunte, dăruiește-le râvna învățăturii și cuprinderea cunoașterii, înzestrează-i cu voința de a-și sluji Biserica, Patria și Neamul prin comoara sufletului lor, deprinde-i cu bucuria de a-ți rosti numele și de a-și pune nădejdea în ajutorul și binecuvântarea Ta” – a fost, și în acest an, rugăciunea rostită în Catedrala Ortodoxă.

Ca de fiecare dată la încheierea slujbei de binecuvântare a noului an școlar, Înaltpreasfinția Sa Andrei a amintit, în cuvântul de învățătură, importanța care trebuie acordată educației, amintind, în acest sens, îndemnul Sfântului apostol Pavel: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.

„Am citat aceste cuvinte care mereu și mereu au fost la inima tinerilor știind că dumneavoastră creșteți și vă formați într-o lume atât de problematică, cu atâtea probleme de natură și spirituală și materială, dar tocmai pentru a vă ajuta, școala și biserica încearcă să facă câte ceva pentru frățiile voastre, și nu numai cu rugăciuni. E nevoie de rugăciuni, dar în același timp e nevoie să vă învețe să aveți o viață frumoasă” – a spus ÎPS Andrei.

Mitropolitul a reamintit, ca la fiecare început de an școlar, că pe lângă faptul că există foarte mulți copii cuminți, există întotdeauna și „rateuri”, tineri care au ratat șansa de a se forma cum se cuvine. Referitor la aceștia, a citat din nou spusele lui Comenius: „Ce sunt cei bogați fără înțelepciune, decât niște porci îngrășați cu tărâțe? Și ce sunt cei săraci fără înțelegerea lucrurilor, decât niște măgăruși condamnați să ducă poveri? Ce este cel frumos care n-a învățat nimic, decât un papagal împodobit cu pene”,

„Noi nu am vrea ca din aceste trei categorii să se găsească vreunul printre dumneavoastră, ci, dimpotrivă, așa cum zice Înțeleptul Solomon, de data aceasta către dascăli: «Învățați-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea»” – și-a încheiat cuvântul ÎPS Andrei, nu înainte, însă, de a ura copiilor „un an școlar binecuvântat de Dumnezeu, cu învățătură, dar și destindere și toate cele de trebuință!”.

Prezentă la eveniment, alături de alți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul școlar general Marinela Marc și-a exprimat bucuria de primi din nou binecuvântarea de început de an școlar din partea ÎPS Andrei, „care nu numai în astfel de momente a fost și este alături de școală”. „Profit de acest moment ca să-i mulțumesc ÎPS Andrei pentru eforturile pe care le-a făcut în anii grei pe care i-am traversat în pandemie, să ofere tablete elevilor, să premieze performanța – a premiat elevii cu 10 la examenele naționale – și totdeauna să aibă un gând bun adresat nouă. Suntem la un nou început de an școlar, un an școlar cu modificări (…). Îmi doresc să fim sănătoși cu toții, să nu ne mai blocăm, și pentru aceasta e nevoie ca tot ce am deprins în anii aceștia de pandemie să respectăm în continuare, să respectăm regulile de igienă, să ne protejăm, ca să putem să fim la școală, pentru că nimic nu este mai important ca voi să vă formați, să acumulați cunoștințe, pentru că viitorul este al vostru și este foarte important cum vă pregătiți de pe acum pentru acest viitor” – a spus Marinela Marc, adresându-se, în final, elevilor.

Inspectorul școlar general a îndemnat elevii să învețe, să fie atenți la profesorii lor, să le urmeze sfaturile și, dincolo de acumularea de cunoștințe, să învețe să se formeze ca oameni frumoși, cu valori, cu principii, „oameni demni, pe care noi să ne putem baza” când vor termina școala și vor avea un loc în societate.

M. TRIPON    

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut