Sute de clujeni, prezenți la spectacolul folcloric „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Vineri, 27 mai 2022, când s-au împlinit 422 de ani de la prima unire politică a românilor, ziua în care Mihai Viteazul a devenit „Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată Țara Moldovei”, la Cluj-Napoca a avut loc un spectacol folcloric organizat în vederea salvării bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul clujean Lujerdiu, ctitorie a domnitorului, edificată în jurul anului 1600.

Intitulat „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”, evenimentul a avut loc pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, cu scopul principal de a strânge fonduri pentru restaurarea lăcașului de cult, inclus în patrimoniul monumentelor istorice din România, aflat într-un stadiu avansat de degradare.

Organizat de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Protopopiatul Ortodox Român Cluj I și Protopopiatul Ortodox Român Cluj II, spectacolul a debutat cu un film în care a fost prezentată istoria bisericii din Lujerdiu, iar cei prezenți au putut constata starea avansată de degradare a lăcașului. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat personalitatea Domnitorului Mihai Viteazul și i-a felicitat pe toți cei implicați în proiectul de restaurare.

„Faptul că avem o biserică zidită de Mihai Viteazul la Lujerdiu e mare lucru, mare valoare are această biserică! Se cuvine ca pe inimoșii inițiatori ai proiectului de restaurare și pe toți cei implicați să-i lăudăm din tot sufletul”, a spus ierarhul.

Apoi, pe scenă, cu sprijinul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj au urcat îndrăgiți interpreți de muzică populară, dar și grupuri tradiționale de jucăuși. Publicul clujean s-a putut bucura de o seară de muzică tradițională, alături de solista de muzică populară Maria Marcu, originară din Lujerdiu, un nume de referință în rândul interpreților de folclor din Transilvania și din țară, care a fost botezată și cununată în biserica lui Mihai Viteazul. După ce a interpretat priceasna „Hristos a înviat!”, a mărturisit cu emoție că la vârsta de 12 ani a cântat pentru prima dată pricesne în biserica din satul natal, pentru reabilitarea căreia s-a organizat spectacolul. Totodată, a adus în scenă, acompaniată de un grup instrumental tradițional, cântece culese din satele de pe Valea Lujerdiului.

Jocurile tradiționale au fost prezentate de membrii Școlii de jocuri tradiționale românești „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca. Tinerii, foarte aplaudați de public, au adus în scenă jocuri din Câmpia Transilvaniei, acompaniați de un grup instrumental, în formula de trio transilvan: la vioară – Șandorică Rizea din Valea Largă, la braci -Tudor Motoc și la contrabas – Zenu Zanc.

În continuare, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, a prezentat un obicei de nuntă din satul tradițional. Spectatorii s-au bucurat și de filmul documentar- etnografic, intitulat „Intratu’ fetei în joc, la Orman”, prezentat în premieră, realizat de CJCPCT Cluj, în cadrul campaniilor de cercetare și reconstituire a obiceiurilor tradiționale din satele clujene. La finalul filmului, cei care au contribuit la realizarea lui, membrii grupului „Tradiții Ormănene” din Orman, județul Cluj, coordonat de Aurora Cozma, au prezentat aspecte de la jocul satului de odinioară, precum: arvunirea ceterașilor, intratul fetei în joc și plata muzicanților. La final, cântecele din Maramureșul Istoric, fredonate și îndelung aplaudate de spectatori, au fost aduse de Ștefan și Andrei Petreuș, tată și fiu, continuatorii Fraților Petreuș.

În încheierea spectacolului, parohul comunității din Lujerdiu, preotul Cornel Baciu, a mulțumit tuturor celor implicați în campania de salvare a bisericii. De asemenea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, doamna Adriana Irimieș, și-a exprimat bucuria ca instituția pe care o reprezintă să facă parte din acest proiect și a precizat că astfel de spectacole caritabile au mai fost organizate și vor mai fi organizate și-n viitor.

***

În vara acestui an se vor împlini 421 de ani de la moartea marelui voievod Mihai Viteazul, care, în anul 1600, a înfăptuit prima Unire a celor trei Țări Românești. Una dintre ctitoriile sale din Ardeal este biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Lujerdiu (comuna Cornești, județul Cluj). Deși figurează sub codul LMI CJ-II-m-B-07691 pe lista monumentelor istorice, lăcașul de cult se află într-o stare avansată de degradare și așteaptă să fie transformat într-o perlă a patrimoniului cultural românesc.

Începând de anul trecut, câțiva oameni inimoși și pasionați de istorie și-au propus să ridice din uitare această biserică, prin donații și sponsorizări. Până în prezent au fost încheiate etapele de documentare, de studii geologice și arheologice. S-a reușit salvarea bisericii de la prăbușire, prin lucrări de consolidare a fundației și a terenului de sub lăcașul de cult.

În acest an, grupul de voluntari și-a propus consolidarea pereților și retencuirea acestora cu tencuială pe bază de var. Se va realiza, de asemenea, o șarpantă nouă din lemn de esență moale, păstrând geometria șarpantei actuale. Învelitoarea din tablă zincată se va schimba în tablă de cupru. Costul celei de-a doua etape, cea de consolidare a pereților și de retencuire a acestora, precum și de înlocuire a șarpantei actuale și a învelitorii de tablă, a fost estimat de specialiști la aproximativ 300 mii lei.

Grigore Sâmboan
consultant artistic CJCPCT Cluj
Foto: Darius Echim

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut