Sute de clujeni i-au spus „La mulți ani” interpretei Sava Negrean-Brudașcu

Activitatea interpretei Sava Negrean Brudașcu, unul dintre cei mai mari artiști pe care i-a dat zona Ardealului, a fost omagiată vineri, 2 iunie 2023, în cadru unui spectacol folcloric ce a avut loc la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

La manifestarea care s-a desfășurat chiar de ziua de naștere a artistei, au luat parte sute de iubitori de folclor, elevi și profesori ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță din oraș, oameni de cultură, alături de autorități locale și județene.

Organizat de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj și cu Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, spectacolul „Așteaptă-mă, dor, că viu”, aflat la a II-a ediție, a debutat la ora 18:00. În deschidere, Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, a interpretat o suită instrumentală din zona Sălajului. Apoi, în fața spectatorilor au evoluat elevi de la clasele de canto muzică tradițională din cadrul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, coordonați de prof. Cristina Covrig, prof. Florina Matei și prof. Andrei Țara. Tinerii: Iuliana Tomoiagă, Andreea Pop, Diana Moga, Raluca Astalîș, Miruna Medrea, Alice Ghile, Sandra Cojocaru, Camelia Tămaș, Olivia Titieni, Constantin Truță, Maria Vlasa, Ioana Șuteu, Ioana Toader și Andreea Bogdan, acompaniați de Orchestra „Cununa Transilvană”, au adus în scenă atât cântece din perioada de debut a artistei, cât și din repertoriul actual.

Manifestarea a fost încununată de recitalul interpretei Sava Negrean Brudașcu, care a venit însoțită de sălăjeni dragi, jucăuși care-i poartă numele. Artista și-a exprimat bucuria pentru tinerii interpreți care au adus în fața publicului doar cântece din repertoriul său bogat și variat și le-a urat mult succes pe calea cântecului popular.

La final, toți cei prezenți i-au cântat „La mulți ani!” și i-au fost oferite flori, atât din partea publicului, cât și din partea reprezentanților unor instituții publice și de cultură din oraș. Printre cei care au urcat pe scenă s-au numărat: directorul Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, Flavius Milășan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș și directorul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, prof. Dacian Cesa-Goje. Mesaje de felicitare au fost transmise și managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, care și-a aniversat ziua de naștere tot pe 2 iunie.

Sava Negrean Brudașcu s-a născut pe 2 iunie 1947 în satul Bucium din judeţul Sălaj. Pe lângă cântecele culese din zona sa natală, abordează și un repertoriu patriotic, fiind o iubitoare a satului și pământului strămoșesc.

Spectacol folcloric „Așteaptă-mă, dor, că viu” face parte din proiectul „Educație prin cultură”, derulat în această perioadă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, având ca obiective promovarea și protejarea culturii tradiționale clujene în rândul elevilor.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut