Supriză după controalele Inspecției Muncii la comercianții clujeni

La sfîrșitul lunii februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat controale la 31 de angajatori din judetul Cluj, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional pentru identificarea cazurilor de muncă ”la negru” la angajatorii care își desfășoară activitatea în comerț.

Controalele au vizat, printre altele, identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor și a tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă, precum și eliminarea neconformităților constatate și aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Suprinzător poate, însă în urma controalelor făcute la 31 de angajatori, unul singur a fost sancționat pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptămânal. Firma respectivă a fost sancționată cu o amendă de numai 1.500 lei.

ITM Cluj reamintește că munca nedeclarată are consecințe sociale și economice grave, deoarece persoana aflată în această situație este lipsită de protecție socială, neavând siguranța plății muncii prestate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut