Suplimentul alimentar Echibiotic Complex Simbiotic, dezvoltat de USAMV, a fost lansat pe piață

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a lansat joi, 14 aprilie, suplimentul alimentar Echibiotic Complex Simbiotic, dezvoltat și produs de o echipă coordonată de prof. dr. Dan C. Vodnar, prorector Cercetare și profesor de Biotehnologii Alimentare și Gastronomie Moleculară în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Produsul lansat astăzi este un echibiotic, un complex simbiotic, de fapt o asociere dintre bacteriile probiotice – acele bacterii care ne fac bine, la nivel intestinal, acolo unde, practic, 85% dintre bacterii sunt bune și 15% sunt bacterii rele, iar aceste bacterii bune, în mod normal, ne păstrează într-un sistem echilibrat întreaga microbiotă intestinală – și un prebiotic. Mai precis, o asociere dintre șase tulpini de probiotice și un prebiotic. Prebioticul este de fapt hrana pentru probiotic, iar când cele două componente se regăsesc într-un produs, produsul poartă denumirea de simbiotic. Acesta este motivul pentru care echibioticul devine un complex simbiotic care, într-adevăr, are un efect pozitiv asupra digestiei intestinale, adică facilitează tranzitul intestinal, repopulează acolo unde apar disbioze în urma consumului de antibiotice sau a unei alimentații neechilibrate. Acolo unde apar practic, dezechilibre intestinale, rolul acestui produs este de a reechilibra microflora intestinală” – a declarat, pentru Făclia, prof. dr. Dan Vodnar.

Acesta a precizat că cercetarea a fost începută în anii 2009-2010, atunci când microîncapsularea arăta total diferit față de momentul actual. De atunci am depus multe proiecte de cercetare împreună cu partenerii noștri din Universitatea de Medicină și Farmacie și Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj, iar în acești ani am avut inclusiv parteneri din industrie, care au susținut financiar demersurile noastre. Deci e o perioadă de mai bine de 10 ani în care am dezvoltat, am optimizat procesele și am dezvoltat tehnologia de microîncapsulare, care e o tehnologie extrem de avansată, utilizează, practic, tehnica de atomizare, așa încât probioticele noastre în acest moment se regăsesc sub formă de pudră. Este o pudră de probiotice, microîncapsulate; sunt microcapsule, adică dimensiunea este de sub 100 de micrometri, ușor de introdus inclusiv în produsele alimentare, ușor solubile în apă, în iaurt, în mediile în care noi le recomandăm să fie consumate” – a declarat prof. dr. Dan Vodnar.

Lansarea Echibiotic Complex Simbiotic a avut loc la Institutul de Științele Vieții, în prezența conducerii universității și a echipei care a relizat suplimentul alimentar cu probiotice.

La finalul evenimentului, echipa de cercetare a prezentat spre degustare produse cu probiotice integrate, între care produse lactate de la Ferma Cojocna – USAMV Cluj-Napoca și jeleu de vin, din sortimente de la Stațiunea viticolă Apoldia Maior.

Produsul Echibiotic Complex Simbiotic este deja disponibil spre vânzare doar la magazinul USAMV Cluj-Napoca din campus (Calea Mănăștur nr. 3-5) și poate fi achiziționat și online.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut