Suplimentarea ajutorului de stat pentru investițiile cu impact major în economie

În încercarea de a stimula afacerile din România, Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, majorarea bugetului maxim al schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru investițiile cu impact major în economie.

Astfel, bugetul schemei se majoreazã cu 1 miliard de lei, de la 6,38 miliarde de lei la 7,38 miliarde de lei.

În perioada 15 iunie – 26 iulie, Ministerul Finanțelor a derulat o sesiune de înregistrare a Cererilor de acord pentru finanțarea unor investiții mai mari de 1 milion euro. Sesiunea a avut un buget de cel puțin 700 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia, și a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finanțare.
Pentru acordarea finanțãrii, punctajul a fost realizat pe baza valorii investiției, tipului investiției inițiale, locului în care se va face investiția, rentabilității cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valorii capitalului subscris și vãrsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).
În urma finalizării procesului de ordonare pe baza punctajului obținut, vor intra în analiză proiecte de investiții cu o valoare totală de circa 3,2 miliarde lei, pentru care se solicită un ajutor de stat de aproximativ 682,8 milioane lei, în domenii precum industria alimentară, material de construcții, piese auto și producția de hârtie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut