Suntem vice-campioni europeni la creștere economică

O creștere surpinzătoare a Produsului Intern Brut al României a fost consemnată în al doilea trmestru din acest an, ceea ce plasează țara noastră pe podiumul creșterii economice din Uniunea Europeană.

În al doilea trimestru din acest an, Produsul Intern Brut (PIB) al țării noastre a fost mai mare cu 2,1% comparativ cu cel consemnat în trimestrul anterior. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, faţă de acelaşi trimestru din anul trecut, PIB a înregistrat o creștere cu 5,3%, după ce, în primul trimestru creșterea a fost de 5,8%.

Majorarea a fost surpinzătoare pentru majoritatea analiștilor economici, și este explicată prin eliminarea restricțiilor legate de pandemie la începutul lunii martie, ceea ce a contribuit la mamjorarea cifrei de afaceri din sectorul serviciilor de piață destinate companiilor și populației.

Conform informațiilor prezentate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), Ţările de Jos şi România au avut cel mai semnificativ avans economic din Uniune în trimestrul II din acest an, de 2,6%, respectiv de 2,1%.

Alte creșteri semnificative a fost înregistrate în Suedia (cu 1,4%), Spania, Ungaria şi Bulgaria (toate cu câte 1,1%). Scăderi au avut loc în Polonia (cu 2,3%), Letonia (cu 1,4%), Lituania (cu 0,4%) şi Portugalia (cu 0,2%). Datele Eurostat arată că Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a crescut cu 0,6% în trimestrul II din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, după ce, în primul trimestru al anului, creșterea PIB a fost de 0,6%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut