,,Sufletul lui Iovʼʼ

Expoziție personală de pictură a artistului Gavril Nechifor la Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda

Primăria Municipiului Turda și Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda invită publicul iubitor de artă și frumos să vizioneze expoziția personală a binecunoscutului artist plastic turdean Gavril Nechifor intitulată sugestiv ,,Sufletul lui Iovʼʼ.

Adept al expresiei cenzurate de intelect, într-un sistem care nu suprimă, ci încorporează discret reverberații lirice, artistul Gavril Nechifor mizează pe o tematică diversă, propunându-ne, de această dată, o serie de lucrări abstracte.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-31 martie 2022, zilnic, de luni până vineri, în intervalul 7.30 – 17.45, iar intrarea este gratuită.

Gavril Nechifor

Gavril Nechifor s-a născut la data de 2 septembrie 1957 în Turda și este absolvent al Școlii de Artă Cluj, secția pictură (promoția 1980) și al Universității de Artă și Design Cluj, Facultatea de Pictură. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Începând din anul 1977, a participat activ la viața artistică și culturală a orașului său natal, iar din 1986 este colaborator al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Cluj-Napoca și Filiala Sibiu. Este membru Fondator a Fundației Culturale „Rei Culturae Fautores” Turda și al Societății Culturale „Filarmonia” și Președintele Societății Culturale Filarmonia Turda.

Expoziții personale ale artistului au putut fi admirate la Turda (inclusiv la Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu”), Cluj-Napoca, Sibiu, Luduș sau Călimănești.

A participat, de asemenea, în cadrul a peste 320 de expoziții de grup, găzduite de importante galerii de artă și muzee din țară și din afara țării (Olanda-1990, Grecia-2008 și 2009 și Belgia-2010).

A realizat ilustrații de carte (literatură pentru copii, roman) precum și coperta unor volume de versuri semnate de autorul turdean Călin Pop.

De-a lungul anilor a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Premiul al II-lea, faza județeană a Festivalului Național (1981), Premiul al II-lea la expoziția „Virtuți plastice ale peisajului românesc”, Constanța (1986), Premiul I la Expoziția republicană de artă plastică, București 1983, 1985, 1987, 1989, Premiul de participare la Amsterdam (1990), Premiul II la concursul „Artiști plastici turdeni între tradiție și contemporaneitate” (2005), Premiul de excelență al Ziarului21 (2006), Premiul Societății Culturale Filarmonia (2006), premiul de excelență al Ziarului ”Obiectiv” (2008), premiul Societății Culturale ”Rei Culturae Fautores” (2015), înaltă distincție oferită de Casa de Cultură ”Tudor Mușatescu”, Cenaclul de arte ”D Negulici și Cercul ”Al Donici” (2017).

Lucrări semnate de artistul plastic Gavril Nechifor se regăsesc în diverse muzee și colecții particulare din țară și din străinătate, precum și în sediul primăriilor din municipiul Turda, județul Cluj, Leptokaria-Grecia și Borșa-Maramureș.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut