Studiu: Efectul potențial al unor molecule din medicamente și alimente asupra COVID-19

Molecule cu proprietăți antivirale din alimentele obișnuite pe bază de plante și medicamente s-ar putea dovedi eficiente împotriva virusului COVID-19, relevă datele unui studiu realizat în cadrul proiectului de cercetare Corona-AI.

Utilizatorii de smartphone-uri din întreaga lume au ajutat Imperial College London (una dintre cele mai importante universități din lume) să finalizeze prima etapă a proiectului de cercetare Corona-AI, care urmărește identificarea unor combinații ale medicamentelor existente și moleculelor din diverse alimente uzuale care ar putea ajuta pacienții cu COVID-19. Proiectul a fost lansat de Fundația Vodafone în luna aprilie, în cadrul aplicației mobile DreamLab, în mai multe țări, printre care și România

„Cercetătorii de la Imperial College London au anunțat descoperirile preliminarii ale cercetării, inclusiv identificarea unor molecule cu proprietăți antivirale din alimentele obișnuite de proveniență vegetală, cum ar fi fructele de pădure (în special coacăze negre, merișor și afine), mere, portocale, lămâi, varză, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel și fasole. De asemenea, studiul a constatat că medicamentele obișnuite utilizate pentru combaterea tulburărilor cardiovasculare și metabolice – precum simvastatina, atorvastatina și metformina – ar putea fi utilizate și împotriva COVID-19. Descoperirile vor fi analizate în continuare de către cercetători, care spun că este necesară o validare clinică pentru a evalua potențialul impact al acestor molecule” – informează Fundația Vodafone România.

Conform aceleiași surse, proiectul Corona-AI a ajutat, într-o primă etapă, oamenii de știință să exploreze efectul potențial a mii de molecule din medicamente și alimente. Cu ajutorul aplicației DreamLab și al inteligenței artificiale au fost rezolvate 100 de milioane de calcule matematice. După încheierea tuturor fazelor de cercetare (termen estimat pentru decembrie 2021) rezultatele obținute vor fi puse la dispoziția comunității medicale pentru a facilita studiile clinice. Concluziile legate de alimentele cercetate ar putea fi integrate în sfaturile dietetice pentru pacienții care se recuperează după COVID-19.

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de Fundația Vodafone, care oferă oricărui posesor de smartphone o modalitate facilă de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului. Din aprilie 2020, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un proiect care folosește aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

„Aplicația mobilă utilizează puterea comună de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe într-un ritm mult mai rapid decât în mod tradițional. Până în prezent, DreamLab a fost descărcată de aproape 1 milion de utilizatori din 17 țări care au ales să susțină cercetarea științifică. În acest moment, aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Cehia, Ghana, Africa de Sud, Republica Democratică Congo, Lesotho, Germania, Irlanda, Grecia, Olanda și Albania” – precizează inițiatorii proiectului.

Aplicația DreamLab poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play Store. Pentru ca aplicația să funcționeze în limba română, utilizatorii trebuie să aibă smartphone-ul setat pe această limbă.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut