Studenții critică modul în care Guvernul alege să gestioneze fondurile publice

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică modul în care Guvernul alege să gestioneze fondurile publice – „dovedind, din nou, că alocarea fondurilor «din pix», contrar principiilor și a declarațiilor publice și după interese arbitrare, este un mod de lucru încă regăsit în administrație”.

„În ciuda declarațiilor anterioare ale prim-ministrului României, domnul Florin Cîțu, cu privire la scăderea subvenției pentru partidele politice, Guvernul pe care îl conduce propune suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat pentru aceste subvenții (…). În același timp, identificăm nenumărate nevoi stringente ale studenților care nu își găsesc ecou în prioritățile guvernanților (…). Este de-a dreptul alarmantă lipsa de dorință a Guvernului în a rezolva, prin alocări bugetare în cuantumuri semnificativ mai mici, probleme punctuale din sistemul de învățământ superior. Într-un context vitreg determinat de pandemie și de efectele acesteia asupra studenților, România a rămas din nou în spatele altor state europene, neadoptând niciun fel de program de sprijinire a acestora din punct de vedere profesional, social sau psihologic. De exemplu, refuzul statului român de a răspunde nevoilor studenților în materia burselor denotă dezinteres pentru soluționarea abandonului universitar și față de premierea studenților cu performanțe” – arată ANOSR.

Conform reprezentanților federației, mesajul pe care îl transmite Guvernul studenților din România este că „nevoile partidelor politice sunt prioritare, ceea ce ridică puternice semne de întrebare dacă alte măsuri ce vizează performanța și echitatea sistemului de învățământ superior, precum și angajabilitatea studenților, nu vor rămâne «importante» doar în sertare”.

“Faptul că Guvernul frânează creșterea calității vieții studenților în timp ce suplimentează subvențiile dedicate partidelor politice oferă un peisaj dezolant asupra modului în care autoritățile tratează tinerele generații. Ne este greu să ne dăm seama cât de grav trebuie să se deterioreze situația studenților, afectați de pandemie și lipsiți de vreun mecanism de sprijin dedicat, pentru ca Guvernul să se trezească la realitate” – declară președintele ANOSR, Șerban Onița, adăugând că studenții solicită, în continuare, finanțare adecvată și măsuri pentru problemele lor, „care să nu rămână doar pagini de PR în programul de guvernare”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut