Studenții critică lipsa de asumare a guvernanților în problematica burselor

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului să ia în discuție și să aprobe cu celeritate hotărârea de guvern prin care subvenția pentru acordarea burselor crește de la 201 lei/lună la 242 lei/lună.

ANOSR a calculat coșul minim de consum pentru anul 2020 și, conform datelor obținute, „studenții plătesc în medie 228 de lei pentru serviciile de cazare asigurate de universități”. Având în  vedere cuantumul minim al bursei sociale de doar 580 de lei, „după ce își plătește regia de cămin, un student căminist rămâne cu aproximativ 12 lei pentru cele 3 mese zilnice”.

„Faptul că membrii coaliției de guvernare joacă alba-neagra pe subiectul creșterii subvenției pentru bursele studenților nu poate decât să demonstreze faptul că studenții nu par să conteze în  ochii decidenților. Aparent, orice este mai important pentru guvernanți decât sprijinirea generației actuale de tineri care va crea forța de muncă calificată în viitor. Această realitate este, desigur,  total asincronă față de declarațiile guvernanților. De aproape un an ne aflăm într-o situație care frizează absurdul. Deși s-a stabilit formal că trebuie crescut cuantumul minim legal al burselor, Guvernul ignoră exercitarea propriilor atribuții pentru creșterea subvențiilor de bursă, astfel încât să poată crește cuantumul minim fără diminuarea numărului de bursieri” – acuză ANOSR.

Potrivit reprezentanților federației, „studenții au nevoie de fapte, nu vorbe, iar tardivitatea cu care  deciziile se iau cu privire la bunăstarea acestora denotă o crasă lipsă de interes”.

„Deși am primit angajamente din partea unor membri ai Guvernului cu privire la susținerea creșterii subvenției pentru burse, în Guvern se pasează responsabilitatea asumării acestui proiect.  În acest sens, solicităm în special Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor să precizeze public poziția lor pe acest subiect. Dacă faptul că suntem în coada clasamentului european privind cheltuielile publice/ student și inechitatea în educația terțiară nu sunt suficiente, măcar responsabilitatea față de rigorile legale și față de obiectivele asumate public prin Programul de  Guvernare și proiectul «România Educată» ar trebui să mai însemne ceva pentru decidenți” – declară Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut