Studenți UBB, participanți la o campanie de cercetări arheologice la Bibracte

O echipă mixtă franco-română de la Universitatea Bordeaux – Montaigne și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a încheiat prima campanie comună de cercetări arheologice de la Bibracte (oppidum-ul – capitală a galilor Haedui).

În sectorul „Les Grandes Portes” (una dintre porțile monumentale ale așezării fortificate) a fost continuată dezvelirea unei porțiuni de murus Gallicus (demarată în 2019) și a început investigarea unei terase de mari dimensiuni, aflată în imediata apropiere a intrării, pe care se presupune că a funcționat și o carieră de piatră.

„Studenții la Arheologie (nivel licență și master) din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB au avut ocazia să ia contact cu situl, cu metodele de cercetare din Franța și cu descoperirile specifice sfârșitului celei de-a doua epoci a fierului din această parte a continentului. De asemeni, în cadrul unor excursii de studii, au avut ocazia să cunoască situri și muzee importante din regiune: monumentele romane de la Augustodunum (Autun) și muzeul din oraș, muzeul din Châtillon-sur-Seine, unde sunt expuse obiectele descoperite în celebrul mormânt al principesei de la Vix, de la sfârșitul primei epoci a fierului” – informează UBB.

Misiunea arheologică a UBB în Franța face parte dintr-un proiect de colaborare, cu o durată de patru ani, derulat cu sprijinul rectoratului universității, al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB și al Centre Européen d’Archéologie Bibracte.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut