„Strategia noastră este de a-i încuraja pe clujeni să se conecteze la sistemul centralizat de termoficare”

Aleșii locali clujeni vor dezbate, în ședința din 4 mai, un proiect de hotărâre privind aprobarea acordării compensației pentru prestarea serviciului public de furnizare a energiei termice, în sumă de 1.463.910 lei pentru Societatea Termoficare Napoca SA,, aferentă trimestrului întâi al anului 2022.

Municipalitatea arată că pentru trimestrul patru al anului 2021, compensația solicitată, în sumă de 2.536.090 lei a fost aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local, la începutul anului și a fost achitată deja. Având în vedere că prevederea bugetară pentru anul 2022 este de 4.000.000 lei și că Societatea Termoficare Napoca S.A. solicită suma de 1.835.545 lei, compensația care poate fi acordată pentru trimestrul întâi al anului 2022, este în valoare de 1.463.910 lei.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a precizat pentru Ziarul Făclia că sunt aproximativ 21.000 de apartamente care sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare, iar aproximativ 65.000 de persoane beneficiază de această compensare.

Aceasta este modalitatea prin care Primăria municipiului Cluj-Napoca încurajează conectarea la sistemul centralizat care este unul eficient la noi și, evident, prin conectarea cât mai multor apartameente la acest sistem centralizat se deduce și o parte din poluare. Centralele de apartament sunt poluante, o spun specialiștii și studiile pe care le-am făcut în această direcție, iar strategia noastră pe viitor aceasta este, de a-i încuraja pe clujeni, nu a-i obliga, ci a-i încuraja să se conecteze la sistemul centralizat”, a declarat Dan Tarcea.

Viceprimarul a mai subliniat că, față de acum 20 ani, astăzi soluțiile sunt mult mai eficiente în acest sistem, și fiecare cetățean, fiecare apartament și fiecare familie poate plăti cât consumă. „Dacă oamenii vor să facă temperaturi diferite în casă, o pot face, și vor plăti după cât consumă. Aceasta este strategia pe care noi am făcut-o, și în această direcție ne-am dus mai departe. Avem o hotărâre de Consiliu local prin care toate blocurile noi care urmează să fie construite, care au peste șase apartamente vor avea obligația să facă sisteme centarlizate de încălzire, fie se racordează la sistemul centralizat la compania noastră, fie fac o centrală de scară, bloc, cvartal și să fie eliminate centralele de apartament. Avem o Strategie în dezbatere publică, ce va ieși din această procedură în luna mai, după care va fi supusă aprobării Consiliului Local și după ce va fi aprobată, suntem pregătiți să demarăm licitațiile pentru studiile de fezabilitate pentru modernizarea sistemului centralizat, pentru că sunt bani europeni. Propunerea, strategia noastră este ca până în anul 2031 să atragem aproximativ 200 milioane euro din fonduri europene pentru modernizarea sistemului centralizat de încălzire, practic cu insule energetice și să folosim toate elementele posibile, fie că discutăm de panouri fotovoltaice, fie de alte tipuri de panouri pentru apă caldă, de pompe de căldură, vrem să avem un sistem de încălzire și apă caldă cât mai eficiente, la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Evident, să reducem și pierderile care sunt pe traseu, pentru că încă sunt câteva conducte, investiții care au fost făcute acum 20, 25 de ani, iar tehnologia de azi e mult mai avansată, astfel încât să existe un randament mai mare și pe această compenentă”, a declarat viceprimarul.

Dan Tarcea a explicat și de ce există pierderi tehnologice. „Apa iese din centrală la 70,80,90 de grade și ajunge la consumatorul final la 60 de grade. Discutăm de câțiva zeci de kilometri de conducte și sunt normale (n.red peirderile) așa au fost ele făcute la vremea respectivă și atunci trebuie înlocuite cu conducte mai performante în care acest transfer de căldură să fie mai mic”, a mai spus viceprimarul.

Anca M. Colibășanu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut