Statuia Fecioarei Maria este o copie fidelă

Coloana Mariei Immaculata”, primul monument public al Clujului și cel de-al  doilea ridicat pe teritoriul Transilvaniei, a fost mutată în locația inițială din centrul orașului folosindu-se o copie identică. În piața de la intersecția străzilor Kogălniceanu și Universității nu se găsește originalul „Coloanei Maria Immaculata”. Monumentul votiv nu poate fi expus din cauza degradării, spun specialiștii.

Faptul că s-a expus o copie și nu originalul a fost anunțat oficial de către viceprimarul Clujului, Oláh Emese, încă din 21 noiembrie 2023 în presa maghiară, mai precis în „Krónika”: „Marți după-amiază (21 noiembrie n.red), pe soclu a fost amplasată o copie fidelă a statuii Fecioarei Maria”. „Krónika”  a venit cu lămuriri informând că originalul este păstrat în muzeu: „statuia Fecioarei Maria și celelalte elemente sculpturale ale monumentului au fost grav deteriorate în ultimele decenii, astfel încât statuia Sf. Maria și îngerii originali sunt așezate în condiții de muzeu”. Astfel, în piața de la intersecția străzilor Universității și Kogălniceanu, sunt expuse pentru clujeni copii ale statuii Sf. Fecioare, ale îngerilor, iar în original sunt redate piedestalul monumentului și cele trei vase.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Specialiștii și-au dat seama de faptul că statuia Sfintei Fecioare este foarte degradată încă de la demontarea ei din  grădina bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din cartierul Mărăști. Pregătirea lucrărilor au început în luna august a anului trecut, iar cele de dezmembrare au debutat în luna septembrie a aceluiași an. La câteva zile de la demontare, restauratorul Árpád Zoltán Kiss a declarat pentru Krónika că „statuia se află într-o stare surprinzător de proastă  și că au aflat asta abia când au demontat opera de artă, care a fost atașată și îmbinată cu cleme din beton și metal”. De asemenea, restauratorul a adăugat că în zeci de ani anumite componente ale statui s-au desprins de lucrare fiind adunate și păstrate de reprezentanții bisericii. Este vorba de trei amfore și trei figuri de îngeri care sunt intacte.

După ce statuia a fost demontată, în urma unor examinări mai detaliate, echipa de restauratori a ajuns la concluzia că originalul statui Sf. Fecioare Maria nu va putea fi redată în original orașului. În 7 noiembrie 2023, când se lucra la instalarea monumentului în locația din centrul orașului restauratorul Árpád Zoltán Kiss a anunțat în presa maghiară, pentru site-ul www.maszol.ro, că în oraș va fi expusă „o copie fidelă a figurii principale, Maria Fecioara, cei trei îngeri, și versiunea originală a celor trei vase”. Restauratorul a mai informat că „în urma consultării cu istoricii de artă, s-a luat decizia de a amplasa în piața publică o copie a modelului și de a păstra elementele sculpturale originale restaurate în condiții de muzeu”. De asemenea, tot în presa maghiară, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese, a confirmat cele spuse de restaurator declarând că „întrucât monumentul se afla în stare foarte proastă, doar soclul original va fi expus publicului, elementele statuii fiind copii fidele”.

Cea mai veche statuie publică din Cluj și a doua ca vechime din Transilvania

Cea mai veche statuie publică din Cluj și al doilea cel mai vechi monument public din Transilvania, după statuia Sf. Ioan Nepomuk din Piața Mare a Sibiului (1736), „Coloana Mariei Immaculata” (Sf. Fecioară Maria, protectoare împotriva ciumei) a fost realizată în anul 1744 de către celebrul sculptor baroc Anton Schuchbauer. Atunci Antal Kornis, un reprezentant important al aristocrației catolice din Transilvania, a semnat un contract cu sculptorul aminitit pentru conceperea statuii. Monumentul a fost conceput ca o donație de mulțumire pentru sfârșitul marii epidemii de ciumă din perioada 1738-1739.

În anii 60, statuia Sf. Fecioarei Maria a fost mutată în spatele bisericii Sf. Petru și Pavel, de pe bulevardul 21 Decembrie 1989. De atunci statuia a stat în grădina bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unde abia se observa din locul în care era amplasată. Abia în anul 2018 oficialitățile au decis să repună statuia votivă în centrul orașului, în spațiul în care a fost așezată inițial. Restaurarea monumentului a fost cuprinsă în proiectul urbanistic care necesită renovarea completă a străzii Kogălniceanu. Spațiul din jurul monumentului a fost proiectat de arhitectul Macalik Arnold, care a întocmit și planurile de renovare a străzilor din vecinătate. Copia fidelă a fost realizată în atelierul din Viștea de către restauratorul Árpád Zoltán Kiss, ajutat de pietrarul István Gere, sculptorul André Csongor și Márton István Sipos și ceramistul Ingrid Izabella Bede. Pentru realizare copiei s-a folosit o tehnică revoluționară, inclusiv un braț robotic de prelucrarea a pietrei.

Lucrările de demontare și reamplasare a statuii nu au fost vizate de către Comisia Zonală, ci de cea de la București. „Avizele de relocare s-au dat acum câțiva ani cu proiectul de urbanism care a inclus și relocarea monumentului. Proiectul pentru statuie a fost avizat de Comisia Națională de Componente Artistice, așa este procedura. Pentru componente artistice există o secțiune în Comisia Națională.”, a spus arhitectul Virgil Pop, secretarul  Comisiei  Zonale a Monumentelor Istorice. Acesta a mai precizat că în cazul unui monument foarte deteriorat există această practică, originalul este conservat de specialiști, iar pentru expunerea în oraș  se folosește copia sa.

Scurtă descrierea a „Coloanei Maria Immaculata”

Soclul monumentului este alcătuit din câteva segmente. Primul este ornamentat cu volute a căror terminații iau forma unor elemente vegetale. De asemenea, între alternanțele dintre gol și plin sunt așezate două trepte. Următorul segment este foarte bogat ornamentat.

Mai ales aici putem observa foarte bine elementele specifice barocului, cum ar fi scoica, medalionul înconjurat de volute și elemente vegetale. În continuarea lor putem observa un obselisc a cărui secțiune are în mod simbolic forma unui triunghi. Suprafața lui este decorată cu capetele unor îngerași sau putti care sunt înconjurați de nori. De asemenea, observăm și pe suprafața capitelului volutele, elementele vegetale, trei putti și o discretă alternanță a unor forme geometrice. Monumentul este încununat cu statuia Sfintei Fecioare Maria care are sub picioarele sale globul pământesc. (foto:https://www.facebook.com/olahemeseofficial)

Tia Sîrca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut