Statisticienii protestează și cer demisia președintelui INS. Recensământul, în pericol?

Chiar de Ziua Statisticianului, Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB) organizează marți încă un protest, la care sunt invitați politicieni și membri ai Guvernului, și solicită rezolvarea revedicărilor pe care le au, dar și demiterea lui Tudorel Andrei, președintele Institutului.

Sindicaliștii reclamă ”discriminările salariale la care sunt supuşi atât în cadrul instituției, cât și în raport cu alte categorii de bugetari”, respectiv ”deciziile de încadrare la nivel minim de salarizare ce au generat acţiuni colective în instanţă, interpretarea sentințelor judecătoreşti în defavoarea salariaţilor, întârzierea cu câţiva ani a examenelor de promovare, neimplicarea în promovarea unor acte normative privind salarizarea personalului INS la un nivel comparabil cu cel din alte instituţii din administraţia centrală, ignoranța față de rolul și importanţa INS ce trebuiau promovate eficient la nivelul factorilor politici decidenți”. De asemenea, sindicaliștii solicită demisia lui Tudorel Andrei, deoarece sunt ”sătui de amăgirile, promisiunile şi lipsa de implicare a conducerii INS în rezolvarea problemelor cu care se confruntă salariaţii instituţiei.
Sindicatul i-a invitat la discuții pe prim-ministrul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu – președintele PSD, Kelemen Hunor – președintele UDMR, Constantin Budăi – ministrul Muncii și Marian Neacșu – secretarul general al Guvernului.

Ținând cont că mâine (marți, 12 iulie – n.r.) este și Ziua Statisticianului, i-am invitat la discuții chiar în timpul protestului pe cei menționați în comunicatul nostru, ca să vorbească nu neapărat cu liderii sindicatului, ci cu salariații din Institut. Noi am mai avut în ianuarie o pichetare, i-am invitat și atunci, dar nu au venit. Este adevărat că, ulterior, am fost invitați noi la secretarul general al Guvernului. Ni s-au promis niște lucruri, că se caută resursa financiară necesară, a fost pusă conducerea Institutului să facă o calulație asupra impactului bugetar pe care l-ar presupune solicitările nosatre, dar până în prezent a rămas fix cum era în ianuarie, nu s-a întâmplat nimic. După protestul de mâine, dacă nu se rezolvă nimic, o să luăm o decizie și vom vedea ce formă de protest mai dură vom putea să facem. La acest moment, angajații din direcțiile județene, nefiind membri în sindicatul nostru datorită unei probleme statutare pe care am avut-o, pot doar să-și exprime solidaritatea față de noi. Nu vrem să-i punem într-o postură din care ar putea să răspundă într-un fel, nu vrem să le creem probleme. Unii și-au declarat solidaritatea cu noi, și vor putea să devină și ei membri de sindicat pe undeva la mijlocul lunii august, deoarece s-au făcut modificările pe statut.”, a declarat pentru Făclia Cluj, Dan Iliescu, președinte SINSB, organizație afiliată la Confederația Natională Cartel Alfa.

Situația protestelor din ”teritoriu” se regăsește și în Cluj. ”Nu cred că vom protesta și în Cluj, pentru că la noi colegii sunt pe teren, cu recensământul. Nici nu are cine protesta. Ne lipsesc încă 40 de recenzori, așa că și colegii mei merg pe teren. Fac și ore suplimentare, care nu le sunt plătite. Dar, desigur, suntem solidari cu revendicările făcute.”, a declarat Mariana Negrilă, director Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Reamintim că, în prima lună a anului a avut loc tot o pichetare a Institutului, iar la începutul lunii iunie Sindicatul a desfășurat o grevă japoneză timp de o zi, după ce, timp de două săptămâni, salariaţii Institutului protestaseră zilnic, timp de 15 minute, în faţa instituţiei.

În prezent, recensământul populației și locuințelor, care ar trebui să se încheie în 17 iulie, se află ”pe ultima sută de metri”, și nu se poate spune că lucrurile merg perfect. Din cauza lipsei de recenzori, în mai multe localități din țară au fost deschise puncte fixe de recenzare, această după ce anterior punctele pentru autorecenzare asistată au fost închise. În județul Cluj au fost deschise asemenea puncte în 36 de localități.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut