Statisticienii, duși cu vorba la Cancelaria Guvernului

Așa cum au anunțat, peste 100 de membri ai Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB) au pichetat marți sediul Instituției, însă la protest nu au fost prezenți nici unul dintre membrii Guvernului invitați la discuții cu angajații.

La protest erau invitați prim-ministrul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu – președintele PSD, Kelemen Hunor – președintele UDMR, Constantin Budăi – ministrul Muncii și Marian Neacșu – secretarul general al Guvernului. După pichetare, reprezentanții sindicaliștilor au primit o invitație pentru discuții, la sediul Guvernului. ”După protest, am mers direct la cancelaria prim-ministrului. Acolo ni s-a spus că s-a primit un memorandum formulat de conducerea Institutului, privind nivelul nostru de salarizare și, probabil, într-o ședință de Guvern se va discuta despre problema noastră. Noi considerăm că este doar o împingere a termenului de rezolvare a problemelor. Imi este foarte greu chiar și să fac o informare către mebrii de sindicat, pentru că nu am ce să le spun. Sindicatul își menține solicitarea de demitere a conducerii Institutului, respectiv a președintelui Tudorel Andrei şi a vicepreşedinţilor Marian Chivu şi Beatrix Gered”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Dan Iliescu, preşedintele SINSB.

Reamintim că sindicaliștii reclamă ”discriminările salariale la care sunt supuşi atât în cadrul instituției, cât și în raport cu alte categorii de bugetari”, respectiv ”deciziile de încadrare la nivel minim de salarizare ce au generat acţiuni colective în instanţă, interpretarea sentințelor judecătoreşti în defavoarea salariaţilor, întârzierea cu câţiva ani a examenelor de promovare, neimplicarea în promovarea unor acte normative privind salarizarea personalului INS la un nivel comparabil cu cel din alte instituţii din administraţia centrală, ignoranța față de rolul și importanţa INS ce trebuiau promovate eficient la nivelul factorilor politici decidenți”.

De remarcat că, deși nu au participat direct la protest, angajații Direcției Județene de Statistică Cluj susțin acceste revevendicări. ”De mulţi ani invederăm conducerii Institutului Naţional de Statistică problemele cu care ne confruntăm, dar nici până în prezent nu au fost rezolvate. Salariaţii Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj sunt solidari cu angajații INS şi susţin protestul demarat pentru exprimarea nemulțumirilor în ceea ce privește discriminarea salarială.”, se spune cu amărăciune într-un comunicat al Direcției, cu ocazia împlinirii, în 12 iulie, a 163 de ani de la înființarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a primului oficiu de statistică al Ţării Româneşti.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut