Start ratat în ”Rabla pentru electrocasnice”

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că amână startul Programului „Rabla pentru Electrocasnice” până la o dată ulterioară, iar ministrul Mediului a cerut demisia directorului AFM.


Ediţia din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice ar fi trebuit să demareze, marţi, la ora 12, însă AFM a anunțat că amână demararea programului din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice

„Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere, prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranţă suplimentare pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.”, se spune într-un comunicat al AFM.
În urma anunțului, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis premierului României propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu, Dan – Cătălin Vatamanu. „Este inadmisibil ca un program atât aşteptat de cetăţeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcţiona, deşi avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri (luni – n.r), că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunţi populaţia cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea şi înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. (…) Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcţie a preşedintelui AFM. Între timp, aştept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a declarat Fechet. Ministrul Mediului a mai anunţat că va trimite corpul de control la Administraţia Fondului pentru Mediu.

În 2019, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare. Anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut