Sprijn financiar pentru mediul de afaceri românesc

Primele 30 de contracte pentru investiții în retehnologizarea IMM-urilor, în valoare totală de aproape 47 milioane de lei au fost semnate la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Contractele sunt finanțate prin Programul Operațional Competitivitate, în cadrul Măsurii 411, reglementată prin OUG nr. 82/2022, și consstituie una dintre formele de sprijin pe care MIPE le-a lansat în această perioadă pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele create de pandemie, crizele de consum și războiul din Ucraina.

Prin Măsura 4.1.1. se finanțează: a). modernizarea / echiparea / racordul la utilități publice / eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție / servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare; b). dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție / servicii existente. În cadrul schemei de ajutor au fost depuse 2.517 de cereri de finanțare, iar bugetul total alocat acestei măsuri este de aproximativ 400 milioane de euro.

”Ne-am propus ca, până la sfârșitul acestui an, să semnăm toate contractele pentru proiectele depuse în cadrul măsurii 411. (…) Mâine mai lansăm un apel pe eficiență energetică, iar pe 25 octombrie dăm strartul măsurii 411 BIS.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Alte măsuri de sprijin finanțate din fonduri europene

MIPE are în implementare în această perioadă mai multe măsuri destinate sectorului antreprenorial.

Măsura 4.1.1 BIS300 de milioane de euro pentru retehnologizarea IMM-urilor din sectorul agricol și din domeniul construcțiilor. Proiectele aferente apelului vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile: a). modernizarea / echiparea / racordul la utilități publice / eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare; b). dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică, necesare activității de producție, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție existente.

În această perioadă se desfășoară procedura de preînscriere, în care potențialii beneficiari se pot înrola în aplicația IMM Recover și pot pregăti documentele, iar lansarea apelului de proiecte va avea loc în 25 octombrie. Detalii sunt disponibile la adresa https://bit.ly/3ekcv9T.

Sprijin de 500 milioane euro pentru eficiența energetică la IMM-uri și întreprinderi mari. Granturile au valoarea minimă de 50.000 euro și valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro. Bugetul alocat se defalcă la nivelul fiecărui apel de proiecte, respectiv la nivelul fiecărei scheme de ajutor de stat / de minimis.

Cele 500 de milioane de euro sunt împărțite pentru următoarele scheme: 1). Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor – 200 milioane de euro; 2). Schemă de stat pentru investiții destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor – 200 de milioane de euro; 3). Schemă de ajutor de minimis pentru eficiență energetică la nivelul întreprinderilor – 100 de milioane de euro.

Data estimată până la care vor fi încheiate contractele de finanțare pentru aceste măsuri este 15 ianuarie 2023.

Sprijin de 347,5 milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, prin PNRR. MIPE a lansarea spre consultare publică Ghidului de fiinanțare pentru digitalizarea IMM-urilor, iiar iinformații uplimentare sunt disponibile la adresa https://bit.ly/3CCBw8f. Activitățile sprijinite în cadrul investiției sunt: * achiziții de hardware TIC * achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale * dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software / licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation * achiziții de tehnologii blockchain * achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality * achiziționare website de prezentare * achiziția de servicii de tip cloud și IoT * instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC * consultanță / analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut