Sprijin financiar și tehnologic pentru fabricile de mobilă

Fabrici mici sau mijlocii din România pot avea acces gratuit la tehnologii de ultimă oră, pentru a-și dezvolta comerțul online, și la artiști internaționali pentru a crea noi produse, prin participarea la proiectul Better Factory, care reunește 28 de parteneri din 18 țări.

Cluster Mobilier Transilvan (CMT) reprezintă România înproiectul Better Factory care se va derula în toate țările UE pentru o perioadă de 4 ani.

IMM-urile din producție sunt invitate să se înscrie pentru a-și reface portofoliul de produse cu ajutorul artiștilor și al experților în tehnologie și să acceseze sprijin financiar prin proiect. Scopul este de a le oferi antreprenorilor șansa de a profita de avantajul competitiv al unor produse inovatoare care răspund noilor cerințe ale pieței și de a-și optimiza resursele de producție cu ajutorul unui marketplace automatizat, capabil de simulări 3D și testări virtuale, cu acces gratuit – RAMP (Robotics Automation Marketplace).

IMM-urile care vor face parte din proiect vor beneficia de o analiză a produselor sau serviciilor din partea unor experți în marketing și arte. Criteriile de selecție ale companiilor nu sunt legate de mărime, număr de angajați sau succesul anterior, ci de disponibilitatea de a se angrena într-un proces de învățare, testare și dezvoltare pe termen lung. Pe baza nevoilor și a mediului de afaceri ale fiecărei firme selectate, artiștii vor propune soluții de redesign, de îmbunătățire și personalizare a portofoliilor de produse și vor apela la IT-iștii experți în proiect pentru a adapta și folosi tehnologii digitale noi.

Instrumentele care vor fi puse la dispoziția IMM-urilor sunt un sistem avansat de planificare a producției APPS (Advance Production Planning and Scheduling), prin care firmele vor putea testa moduri de a-și reduce materia primă, energia, deșeurile sau resursele logistice, precum și platforma RRAMP, cu acces gratuit la arhivare în cloud și conexiune cu roboți, senzori, cameră video și echipament AR/VR.

Rezultatele pe care firmele participante le vor avea la finalul proiectului pot fi actualizarea sau schimbarea modelului de afaceri, obținerea de produse noi sau crearea unor branduri. Astfel, IMM-urile din proiect vor trece printr-o transformare de la statutul de fabrici tradiționale la unități de producție agile și adaptabile”, spune Ciprian Morcan, manager CMT.

Primul apel de înscriere va fi lansat la începutul anului 2021

Echipa internațională a proiectului Better Factory va selecta candidați din rândul IMM-urilor producătoare, pentru a forma 8 echipe, împreună cu artiști și furnizori de tehnologie. Echipele vor fi susținute să parcurgă un proces de digitalizare, redesign și tehnologizare, timp de 12 luni. Provocările la care vor lucra echipele vor fi propuse de IMM-uri, iar soluțiile vor veni de la artiști și de la furnizorii de tehnologie.

Succesul va însemna că o echipă explorează piețe noi pentru IMM, folosind tehnologii digitale, testează și dezvoltă noi tehnologii personalizate și utile IMM-ului, folosind platforma RAMP, organizează traininguri specifice pentru a recalifica angajații IMM-ului

Prin proiect va fi oferită asistență, mentorat și finanțare de până la 200.000 de euro pentru fiecare dintre cele 8 echipe formate din IMM, artiști și furnizori de tehnologie.

Better Factory are în spate un consorțiu coordonat de VTT – Finlanda și parteneri din ecosistemul artelor, producători și furnizori de tehnologie, clustere industriale, furnizori de produse artistice, dezvoltatori de afaceri, consiliere juridică și comunicare.

Cluster Mobilier Transilvan a fost înființat în 2012 pentru a sprijini industria de mobilier, cu scopul de a susține creșterea competitivității, atât pe piața națională, cât și internațională. Printre membrii fondatori se regăsesc firme producătoare, organizații de cercetare, universități, administrație publică, entități catalizatoare. În iunie 2020,CMT avea 84 de membri, majoritatea fiind firme producătoare în industria mobilei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut